Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Opozičný poslanec R. Fico: Premiér nie je spôsobilý na funkciu

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) spolu s členmi strany Smer-SD počas tlačovej konferencie k schváleniu programového vyhlásenia vlády SR 4. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Za programové vyhlásenie vlády (PVV), a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo v utorok 89 členov snemovne zo 144 prítomných, proti bolo 55 poslancov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) nie je pripravený ani spôsobilý na svoju funkciu. Svedčí o tom aj jeho bezduché vyjadrenie k programovému vyhláseniu vlády (PVV) v Národnej rade (NR) SR. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o dôvere vláde. Kritizoval, že plénum odmietlo uznesenie Smeru-SD k vládnemu programu. Strana preto plánuje v blízkej dobe predložiť do parlamentu správu s dôkazmi potvrdzujúcimi súvis medzi obeťami ochorenia COVID-19 a nečinnosťou vlády či plošným testovaním. Fico zároveň informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). PVV nepodporili v NR SR ani nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.



"Ani v jedinom odseku PVV vláda nezaujala postoj k viac ako 11.700 obetiam covidu," namieta Fico. Kabinet si podľa neho nevšimol, že posledný rok tu bola pandémia s katastrofálnymi dôsledkami aj výsledkami vlády. Strana tiež namieta, že vládny program nereaguje na nové javy vo verejných financiách. Tvrdí, že nemožno odignorovať zvýšenie deficitu vo verejných financiách ani nárast verejného dlhu. Dodal, že kabinet nereaguje ani na rast nezamestnanosti a pokles rastu zamestnanosti. PVV označil Fico za neaktuálne, pretože nereaguje na tie najpodstatnejšie otázky, napríklad oživenie cestovného ruchu, gastrosektora, na otázky o investíciách do poľnohospodárstva, problémy v školstve a podobne.

Šéf Smeru-SD tiež informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministerky spravodlivosti. Dôvodom sú podľa strany podozrenia okolo podnikania ministerky a jej rodinnej firmy. Fico poznamenal, že nemôžu akceptovať, ak rodinná firma Kolíkovej okráda ľudí. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu má šéf NR SR schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

"Vládna koalícia mala šancu na reparát, ale nezvládla skúšku ani v opravnom termíne. Tak ako pred rokom, ani teraz programové vyhlásenie vlády nijakým spôsobom nezohľadňuje pandémiu a jej obrovské dôsledky v zdravotníckej, ekonomickej a sociálnej oblasti," reagoval na vládny program Pellegrini. Za rok podľa neho koalícia pri riadení štátu jednoznačne zlyhala. Za symbol kabinetu označil chaos, vzájomné spory, škrty v sociálnej oblasti, nedostatočnú pomoc ekonomike a medzinárodnú hanbu pre SR.

Za programové vyhlásenie vlády (PVV), a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo v utorok 89 členov snemovne zo 144 prítomných, proti bolo 55 poslancov. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.