Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico: Protislovenský postoj Čaputovej je dôvodom na referendum

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Fico zopakoval, že Slovensko žiadnu zmluvu nepotrebuje a ani nezvyšuje jeho obranyschopnosť.

Bratislava 20. januára (TASR) - Protislovenský a čisto proamerický postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej je mimoriadne významným dôvodom na urýchlené konanie referenda. Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico na margo vyjadrení hlavy štátu k podpore obrannej dohody s USA. Zo strany prezidentky ide podľa neho o zradu spáchanú na občanoch Slovenska. Za vrchol arogancie považuje interpretačnú doložku, ktorá má byť súčasťou zmluvy.

"Prezidentka dnes spáchala na občanoch Slovenska ďalšiu zradu. Keď ju viac ako 600.000 ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na Ústavný súd úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami Spojených štátov amerických a Slovenskej republiky dala posúdiť Ústavnému súdu, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku," konštatuje Fico.

Zopakoval, že Slovensko žiadnu zmluvu nepotrebuje a ani nezvyšuje jeho obranyschopnosť. Je presvedčený, že to z krajiny robí atraktívnejší vojenský cieľ. Hovorí o vytváraní vojenských základní, o širokej amnestii pre ozbrojené sily USA či o výcviku ukrajinských žoldnierov na území Slovenska. Na tom podľa neho nemôže zmeniť nič ani žiadna doložka. Pripomína, že vysvetľovacia doložka nie je pre vládu USA záväzná. "Ide len o figový list, úlohou ktorého je zakryť zvrátenosť a nevýhodnosť obsahu zmluvy pre SR," konštatuje Fico.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.