Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Fico:Schôdza mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku deje

Na snímke Robert Fico (Smer-SD) sedí v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu počas hlasovania o otvorení mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave 21. augusta 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Smer-SD hovorí opakovane o pokuse zlikvidovať politickú opozíciu, na čom sa podľa Fica pracuje od roku 2020.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje. V rokovacej sále bol dostatok poslancov. Skonštatoval to líder strany Smer-SD Robert Fico, ktorá schôdzu iniciovala. Na schôdzi sa neprezentovalo dosť poslancov, otvoriť sa ju pokúsia opäť v utorok (22. 8.) ráno.

"Môžeme konštatovať, že opäť, s výnimkou Sme rodina, to bola celá rozpadnutá vládna koalícia, ktorá nemá záujem hovoriť o policajnom prevrate, o rozklade právneho štátu a o zločinoch, ktoré tu páchali tri roky predstavitelia Národnej kriminálnej agentúry a Úrad špeciálnej prokuratúry. Ak stále hovoria, že všetko je v poriadku, že sa nič neudialo, že je to spravodlivý a férový proces, mali možnosť dnes otvoriť schôdzu Národnej rady, mohli sme schváliť program, mať diskusiu, ktorá by vniesla podstatne viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje," priblížil Fico na tlačovej konferencii. Rovnaký scenár predpokladá aj v utorok. "V uznesení nie je nič také, čo by malo niekoho urážať," dodal.

Smer-SD hovorí opakovane o pokuse zlikvidovať politickú opozíciu, na čom sa podľa Fica pracuje od roku 2020. Strana žiada premiéra Ľudovíta Ódora, aby okamžite odvolal Štefana Hamrana z funkcie prezidenta Policajného zboru.

Žiada tiež, aby šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal A. vystúpil pred parlamentom a podal správu k aktuálnej bezpečnostnej situácii. Záujmom aktuálnej situácie je podľa Fica potrestať aktuálneho šéfa SIS za to, že sa predložil správu do parlamentu, ktorá hovorila o zneužívaní trestného práva.

Smer-SD chce na schôdzi presadiť uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu. Smer-SD chce tiež docieliť odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana.