Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico: Smer pri organizovaní protestu s nikým politicky nespolupracuje

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Protestná akcia 1. septembra sa bude konať pred sídlom Ústavného súdu SR v Košiciach. Smer-SD hovorí o rozklade štátu na všetkých jeho úrovniach.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Opozičný Smer-SD pri organizovaní protestnej akcie v Košiciach na Deň Ústavy SR politicky s nikým nespolupracuje a nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných. Na sociálnej sieti to uviedol šéf strany Robert Fico.

Mimoparlamentné hnutie Republika totiž ešte koncom júla informovalo, že bude so Smerom-SD na proteste spolupracovať. Slovenskí europoslanci preto vyzvali vedenie Socialistickej frakcie v Európskom parlamente a Strany európskych socialistov, aby vyvodili dôsledky „zo spolupráce Smeru s fašistickými stranami".



„Nie je žiadny organizačný výbor, nie je žiadna dohodnutá politická spolupráca s nikým. Smer-SD nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných," reagoval Fico s tým, že jeho strana s nikým nič neorganizuje a je to prirodzená iniciatíva Smeru-SD. Odmietol, že by šlo o protest proti očkovaniu.

Do hnutia Republika odišli viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS. O tom, že bude hnutie spolupracovať so Smerom-SD na avizovanom proteste 1. septembra, informoval jeho predseda Milan Uhrík.

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) na sociálnej sieti uviedol, že konanie a rétorika Fica a ďalších členov Smeru-SD poškodzujú nielen spoločné európske hodnoty, ale aj myšlienku sociálnej demokracie ako takej. „Zastavme spoločne radikalizmus a protidemokratické snahy, kým je na to čas," píše sa v liste, ktorý podpísalo osem slovenských europoslancov.

Strana európskych socialistov pozastavila členstvo strane Smer-SD na desať mesiacov už v roku 2006. Ako dôvod uviedla spoluprácu s údajne nacionalistickou Slovenskou národnou stranou.

Protestná akcia 1. septembra sa bude konať pred sídlom Ústavného súdu SR v Košiciach. Smer-SD hovorí o rozklade štátu na všetkých jeho úrovniach.

„Vláda porušuje základné ľudské práva a slobody, rozdeľuje spoločnosť a zneužíva trestné právo na boj s opozíciou. Pri riadení krajiny panuje chaos a zmätok, ktorý je dôsledkom nepripravenosti, nevzdelanosti a neschopnosti 'Hegeromatovičovej' vlády," uviedla strana v pozvánke na protest.

Súčasná vládna koalícia sa podľa Smeru-SD zásadne odklonila od svojich predvolebných sľubov, „a preto sa drvivá väčšina občanov Slovenskej republiky právom cíti podvedená".