Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ficovi mali zrušiť obvinenie v súvislosti s decembrovým protestom

Na snímke predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opúšťa policajnú stanicu po predvedení na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní (OČTK) v Bratislave 16. decembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lídra Smeru-SD odviedla polícia 16. decembra 2021 večer krátko pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.

Bratislava 10. januára (TASR) - Lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi mali zrušiť obvinenie súvisiace s decembrovým protestným sprievodom v Bratislave. Zrušené malo byť aj začatie trestného stínania. Uviedol to na tlačovej konferencii s tým, že ho o tom v pondelok informoval jeho právny zástupca. "Ak to tak je, tak to len potvrdzuje hrubý zámer od Hamrana, ministra Mikulca a ďalších, zmariť mi možnosť zúčastniť sa na tomto proteste," dodal Fico.

Polícia potvrdila, že zo strany dozorujúceho prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave prišlo k zrušeniu obvinenia a uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci prečinu podnecovania. "Vo veci sa koná aj naďalej," uviedol pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Prokuratúra rozhodla o Ficovej sťažnosti 3. januára. K zrušeniu uznesení prišlo z viacerých dôvodov. "Najmä pre absenciu naplnenia objektívnej, ale i subjektívnej stránky skutkovej podstaty prečinu podnecovania v spojení v časti s uplatňovaním slobodného mandátu poslanca Národnej rady SR na pôde Národnej rady SR, ako aj nespôsobilosťou výziev osoby R. F. na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom, alebo na jeho základe," priblížil prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

Podotkol, že príslušný policajt má vo veci znovu konať a rozhodnúť. "Súčasne prokurátor vytkol policajtovi aj nezákonnosť zabezpečenia prítomnosti R. F. na procesné úkony," dodal Chylo.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini reagoval, že ak by boli dôvody na vznesenie obvinenia, nemohlo by sa po týždni zrušiť. "Potvrdzuje sa, že zjavne išlo len o snahu vládnej moci zastrašiť predstaviteľa opozície jeho teatrálnym predvedení na policajnú stanicu." Vyzval vládu k zachovaniu právneho štátu a apeloval, aby sa silové zložky a orgány činné v trestnom konaní riadili zákonom a nekonali na politickú objednávku.

Lídra Smeru-SD odviedla polícia 16. decembra 2021 večer krátko pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Policajti informovali, že ho predviedli na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní. Fico po prepustení z policajnej stanice uviedol, že bol obvinený z trestného činu podnecovania. Označil to za vymyslené, nikto podľa neho nemal záujem vyvolávať napätie.

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran následne odmietol akúkoľvek politizáciu. Zdôraznil, že aj v tom čase platil núdzový stav, ktorý nemožno porušovať ani vyzývať na jeho porušovanie. Deklaroval, že polícia bude aj do budúcna podobne zasahovať bez ohľadu na politickú príslušnosť aktérov.