Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Akademická obec na FiF UK vyjadrila podporu štrajkujúcim učiteľom

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Hudec

Študenti, pedagógovia a vedenie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave učiteľov podporili na spoločnom zhromaždení v priestoroch fakulty.

Bratislava 8. februára (TASR) – Študenti, pedagógovia či vedenie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave dnes na zhromaždení v priestoroch fakulty vyjadrili podporu štrajkujúcim učiteľom. Akademická obec fakulty chce podporu učiteľom vyjadriť aj na začiatku budúceho týždňa, kedy sa začne letný semester. Akou formou to bude, sa ešte rozhodne.

"Štrajk je super, ale tá organizácia je o dosť komplikovanejšia a hlavne na to treba čas a neviem, či ten čas je," uviedol predseda Akademického senátu na Filozofickej fakulte UK Ivan Lacko. V rámci akademickej obce tak ešte bude prebiehať diskusia, ako vyjadriť učiteľom podporu. "Cieľom dnešného podujatia bolo zmapovať, či je vôbec záujem o týchto témach vôbec na akademickej pôde diskutovať," priblížil Lacko s tým, že s dnešnou účasťou bol spokojný. V átriu fakulty sa zišlo približne 100 ľudí. "Myslím si, že záujem o to je," dodal Lacko.

Podporu učiteľom prišiel vyjadriť aj dekan fakulty Jaroslav Šušol. "Podporujem to preto, lebo si naozaj myslím, že slovenské školstvo je v mnohých veciach v zlej situácii," uviedol dekan. Ako hlavný problém vidí dlhodobé podfinancovanie školstva, ktoré zapríčinili doterajšie vlády. Zdôraznil, že školstvo treba posunúť ďalej.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.