Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Figeľ a KDH si pripomenuli výročie popravy martýrov z Bielej légie

Na snímke zľava v popredí predseda vlády SR Eduard Heger, slovenský politik Ján Figeľ pokladajú veniec počas spomienkového stretnutia pri hrobe martýrov Bielej légie na Martinskom cintoríne v Bratislave 20. februára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Mladíci patrili podľa Figeľa k slovenskej generácii, ktorá si uchovala kresťanské a národné ideály a túžila ich rozvíjať v demokratickom duchu.

Bratislava 21. februára (TASR) - Budúcnosť sa rodí cez obetu. Bez odvahy a ochoty slúžiť spoločnému dobru a spravodlivosti je život len konzumáciou času a slobody. Uviedol to Ján Figeľ z Nadácie Antona Tunegu, ktorá v nedeľu (20. 2.) zorganizovala spomienkovú akciu k výročiu popravy Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára z protikomunistického hnutia Biela légia.

Trojicu popravili obesením v Bratislave v Justičnom paláci 20. februára 1951. "Prvý bol študentom medicíny, druhý techniky a tretí študoval právo. Nemali ani 30 rokov, keď boli odstrašujúco zbavení života ako lídri protikomunistického hnutia Biela légia," pripomenul na sociálnej sieti Figeľ.

Mladíci patrili podľa jeho slov k slovenskej generácii, ktorá si uchovala kresťanské a národné ideály a túžila ich rozvíjať v demokratickom duchu. "Nemali mocenské prostriedky, ale mali odvahu vzoprieť sa nastupujúcemu totalitnému režimu vo forme nenásilného hnutia," doplnil Figeľ.

Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára si pripomenul aj predseda KDH Milan Majerský. "Títo traja reprezentanti kresťanského protikomunistického hnutia sa do našej histórie zapísali ako mučeníci za slobodu a demokraciu v čase komunizmu. Poukázali na tyraniu režimu a režim ich navždy brutálne umlčal," podotkol.

V súvislosti s odkazom troch popravených mladíkov poukázal aj na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ku ktorej došlo pred štyrmi rokmi. "Títo rovnako túžili po pravde a životom zaplatili za to, že ju chceli skúmať a vynášať na svetlo," uviedol na sociálnej sieti Majerský.

Zdôraznil potrebu pokračovania zápasu za slobodu a pravdu. "Chráňme ju dennodenne - každý tak, ako môže, a tam, kde je," uzavrel na sociálnej sieti Majerský.