Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FIGEĽ: Na Blízkom východe je genocída kresťanov.Utečencom vieme pomôcť

Ján Figeľ v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Premiér sa snaží z volebných dôvodov povýšiť tému utečencov nad ostatné. Ak neakceptuje výzvu na odvolanie ministra Čisláka, KDH bude iniciovať odvolávanie v parlamente, povedal pre TABLET.TV J.Figeľ.

Bratislava 9. októbra (Teraz.sk) – Na Blízkom východe prebieha genocída kresťanov a Slovensko má kapacitu pomôcť im viac, ako len prijatím stovky kresťanov zo Sýrie. V diskusii na TABLET.TV to povedal predseda KDH a podpredseda Národnej rady (NR) SR Ján Figeľ.

„Ľudia sú pripravení poskytnúť prenasledovaným pomoc vo väčšom počte, než vláda ponúkla,“ povedal s tým, že kresťania sú podľa neho vo vojnových oblastiach likvidovaní „dlhodobo a cielene“.

„Slovensko by malo doma vytvoriť slovenské fórum pre solidaritu, lebo už dnes je množstvo organizácií, ktoré sú schopné a pripravené pomôcť,“ upozornil Figeľ. V zameraní pomoci na kresťanov nevidí diskrimináciu, ale snahu podporiť ľudí, voči ktorým je páchaný najvážnejší vojnový zločin.

S vládou sa stotožňuje v názore, že ekonomických migrantov treba čo najefektívnejšie vracať domov, ako aj v tom, že povinné kvóty problém neriešia, skôr ho ešte zhoršujú.

Za nesprávnu však označil taktiku vlády, ktoré neuspela so svojim názorom na hlasovaní v rade ministrov a teraz chce jej rozhodnutie žalovať na Európskom súdnom dvore. „Súdiť sa môžeme, ale ak sa budeme súdiť, náš dialóg už nebude dialógom,“ upozornil Figeľ.



Nesúhlasí tiež s vyhlásením premiéra Roberta Fica, že Slovensko nebude rozhodnutie o kvótach implementovať.

„Aj v Európe sa usilujeme o právne spoločenstvo, má 28 štátov, a tu a tam sa stane, že je niekto prehlasovaný. Mne je ľúto, že sa Slovensko ocitlo nie len v menšine, ale dokonca až osamotené v téme, ktorá znamená žalobu na Európsky súdny dvor, keď predtým nespochybnilo ani procedúru a ani vecnosť alebo kompetentnosť rozhodovania,“ povedal predseda KDH.

„Sme konzistentní s tým, čo znamená právny štát u nás, aj v Európe. Robert Fico je právnik, ale buduje právnický štát. V právnickom štáte sa možno dá postupovať tak, že sa nerešpektuje platné právo, povie sa, my sme boli proti a my to neakceptujeme,“ dodal Figeľ.

Problém s migrantmi je podľa neho dlhodobý, mal by sa riešiť na úrovni Bezpečnostnej rady OSN, ale viac konkrétnych krokov by mala robiť aj Európska únia, napríklad pri ochrane Schengenu.

„Napríklad v prípade eura vznikla špeciálna skupina, eurogroup, kde sa schádzajú ministri z krajín eurozóny, majú svojho stáleho predsedu a riešia akútne témy inak, ako bežne. Majú špeciálne mechanizmy,“ upozornil Figeľ. „Schengen by potreboval podobnú samostatnú skupinu na čele so stálym predsedom, ktorá by venovala nie len súčasným pomerom a pravidlám, ale aj budúcim. Potrebujeme napríklad omnoho efektívnejšiu ochranu vonkajšej hranice,“ dodal.

Slovensko však musí riešiť aj iné témy, nie len migráciu, ktorú sa podľa neho premiér podľa neho snaží nad ostatné témy povýšiť. „Podľa mňa to robí kvôli voľbám,“ povedal predseda KDH.

Kresťanskí demokrati napríklad žiadali širší zoznam základných potravín, na ktoré by sa znížila sadzba DPH. Postoj KDH sa v tejto otázke líši od stanovísk predstaviteľov SaS a SDKÚ-DS, ktorí preferujú smerovanie k rovnej dani a znižovanie DPH označili za populizmus.

„S rovnou daňou prišlo ako prvé KDH. Rovná daň automaticky neznamená rovnú sadzbu DPH na všetko. Rovná daň je mienená pre daň z príjmu, ktorá je rovná pre všetkých, ale kombinovaná s odpočítateľnými položkami, takže slabší platia menej,“ vysvetlil Figeľ.

„Obhajovali sme, aj budeme, nižšiu daň na potraviny, lieky a dovolím si povedať, aj na knihy. Náš návrh bol rozšíriť to o čerstvé potraviny, teda zeleninu a ovocie. To nie je populizmus, ale racionálne opatrenie,“ zdôraznil.

Ako podpredseda parlamentu nie je spokojný ani so zmenami v rokovacom poriadku Národnej rady, ktoré presadzuje vládna strana. „Smer sa odhodlal na zmeny jednostranne. Je dobré, že menia limit na podávanie pozmeňujúcich návrhov na 48 hodín, lebo je viac času na premyslenie zmien, ale zároveň je tam výnimka, že väčšina môže rozhodnúť inak,“ poznamenal. „Posilňuje to pozíciu väčšiny a pokušenie ísť podľa svojho, nie všeobecne platného pravidla,“ konštatoval Figeľ.

V diskusii sa vyjadril aj k výzve na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorú KDH adresovalo premiérovi Robertovi Ficovi. „Hlavný dôvod je VŠZP, ale aj niektoré tendre, rastúca zadlženosť štátnych zariadení, klesajúca spôsobilosť zdravotníctva poskytovať kvalitné a dostupné služby, sú dôvodom na to, aby premiér konal. Ak nebude konať, KDH bude zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi Čislákovi,“ uzavrel predseda KDH.