Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. FIGEĽ: OSN by sa mala zaoberať otázkou zásahu v Sýrii a Iraku

Ján Figeľ, archívne foto Foto: TASR/Michal Svitok

Na území Blízkeho východu a niektorých afrických krajín už roky prebieha ozbrojený konflikt alebo občianska vojna.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) by sa mala zaoberať otázkou vojenského zásahu v Sýrii a Iraku. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ.

Podľa neho treba utečeneckú krízu riešiť tam, kde vzniká. Teda na území Blízkeho východu a niektorých afrických krajín, kde už roky prebieha ozbrojený konflikt alebo občianska vojna. Najintenzívnejšie je to podľa Figeľových slov na území Sýrie a Iraku.

"Otázka dnes stojí, či nie je na mieste aj vojenský zásah. Medzinárodné právo pozná aj silové riešenia, pozná aj vojenskú intervenciu na základe mandátu Bezpečnostnej rady a teda v súlade s medzinárodným právom," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.



Túto líniu by podľa neho mala viac presadzovať slovenská vláda aj prezident. "Na to máme vytvorené po druhej svetovej vojne inštitúcie, aby práve takéto globálne konflikty riešili. Islamský štát je globálna hrozba," vyhlásil Figeľ.

KDH trvá na tom, že utečeneckú krízu nevyriešia povinné kvóty. Hnutie ich odmieta. Zároveň je nutné rozlišovať utečencov a ekonomických migrantov. Zdôraznil aj potrebu ochrany územia a hraníc. Figeľ si zároveň myslí, že Sýria by mala patriť medzi slovenské priority rozvojovej pomoci.