Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Figeľ sa stane osobitným vyslancom EÚ pre náboženské slobody vo svete

Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker oficiálne oznámi vytvorenie tejto pozície dnes poobede v Ríme v rámci slávnostného udelenia Medzinárodnej ceny Karola Veľkého pápežovi Františkovi.



Brusel 6. mája (TASR) - Bývalý líder KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ sa od dnešného dňa stane historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete. Svoju funkciu bude vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Pôjde o jednoročný mandát, ktorý však môže byť obnovený a predĺžený. TASR to potvrdili nemenované diplomatické zdroje z prostredia exekutívy EÚ.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker oficiálne oznámil vytvorenie tejto pozície dnes poobede v Ríme v rámci slávnostného udelenia Medzinárodnej ceny Karola Veľkého pápežovi Františkovi. "Náboženská sloboda je princíp zakotvený v základoch Európskej únie. Ochrana a propagácia tejto slobody vnútri i mimo EÚ je pre pretrvávajúce prenasledovanie náboženských a etnických menšín čoraz dôležitejšia. Verím, že Ján Figeľ, náš osobitný vyslanec, nám v tomto úsilí pomôže, zaostrí našu pozornosť a zabezpečí, aby sa tejto dôležitej téme dostalo toľko pozornosti, koľko si zaslúži," povedal Juncker.

O Figeľovom vymenovaní rozhodlo v stredu kolégium komisárov na podnet Junckera. Ten sa s Figeľom stretol koncom januára a vypočul si jeho návrh na vytvorenie postu osobitného vyslanca EÚ pre ochranu náboženských slobôd. Juncker o tejto iniciatíve informoval aj predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý ju privítal.

Verejne túto možnosť Figeľ predstavil vlani 19. marca na zjazde Európskej ľudovej strany (EĽS) v Bruseli, keď jeho iniciatívu podporil aj šéf ľudovcov Joseph Daul. Táto myšlienka našla priaznivú odozvu aj u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Figeľ pre TASR ešte pred zjazdom EĽS povedal, že poslal oficiálny list najvyšším predstaviteľom EÚ, v ktorom s myšlienkou vytvorenia nového postu v exekutíve EÚ oslovil nielen Junckera, ale aj predsedu Európskej rady Donalda Tuska a šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú.

Figeľ v tejto súvislosti konštatoval, že "doterajšie aktivity, ktoré EÚ vyvíja v rámci humanitárnej a rozvojovej pomoci alebo na poli diplomacie, nepostačujú z hľadiska účinnej ochrany veriacich". Dodal, že vytvorenie osobitného postu v exekutíve EÚ by pomohlo zviditeľniť túto agendu a urobiť ju oveľa účinnejšou.


Ciele J. Figeľa na poste osobitného vyslanca

"Mojím cieľom bude vytvárať synergiu v jednotlivých oblastiach politík EÚ tak, aby sa v tretích krajinách, kde je náboženská sloboda na ústupe alebo tam neexistuje, náboženskej slobode lepšie a viac darilo. Aby ľudia neboli prenasledovaní za to, že majú vieru, alebo ju nemajú či ju menia," povedal pre TASR.

Zdôraznil, že dnes sú prípady, keď ľudia doplácajú na svoje presvedčenie a neraz to vedie až ku genocídnym konfliktom. Figeľ preto chce, aby sa slobode viery a presvedčenia viac darilo. "Lebo ak sa jej nedarí, má to dopad na politické aj občianske slobody," vysvetlil.

Európa by mala dbať o náboženskú slobodu. Práve podpora náboženskej slobody vo svete je jedno z opatrení, ktorým môže Európa pomôcť sebe aj krajinám ako Sýria či Irak a napomôcť tak riešeniu migračnej krízy. Myslí si to Ján Figeľ, ktorý sa stane osobitným vyslancom na podporu náboženskej slobody a vyznania mimo Európskej únie.

Podpora náboženskej slobody podľa neho môže rozhodovať o tom, "či budeme obkolesení priestorom nepokoja, konfliktov, alebo tu bude okruh priateľov, stability a prosperity". Figeľ plánuje na novom poste bojovať za to, aby ľudia neboli prenasledovaní za svoje presvedčenie.

O podpore náboženskej slobody hovoril Figeľ už vlani, po tom, čo vo februári podrezali islamskí džihádisti 21 koptských kresťanov. Figeľ s mimovládkami zorganizovali protest a žiadali slovenské, európske a medzinárodné inštitúcie, aby robili viac pre zastavenie genocídy. "A aby sa konalo na prospech prenasledovaných kresťanov vo svete," doplnil Figeľ s tým, že vlani 19. marca na summite EĽS vyzval všetkých lídrov strán vrátane premiérov, aby sa zasadili o takúto agendu.

Svoju funkciu bude Figeľ vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Pôjde o jednoročný mandát, ktorý však môže byť obnovený. Podľa Figeľa si ho EK vybrala pre jeho skúsenosti a zasadzovanie sa o riešenie problému. "Pozná moju prácu v EK, ktorá sa týkala aj tejto agendy. A osobne som sa zasadzoval za túto agendu preto, že ju považujem za kľúčovú pre budúcnosť Európy a sveta," doplnil Figeľ. Tému podpory náboženskej slobody otvoril Figeľ ešte niekoľkokrát.