Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

J. FIGEĽ: Benedikt XVI. riadil cirkev verne a odvážne

Predseda KDH Ján Figeľ počas tlačovej konferencie k odchodu Radoslava Procházku Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 27. februára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. riadil katolícku cirkev v komplikovanom, dynamickom, ale aj kontroverzneom období verne a odvážne. Také bolo aj jeho rozhodnutie odstúpiť z funkcie.

Bratislava 27. februára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. riadil katolícku cirkev v komplikovanom, dynamickom, ale aj kontroverzneom období verne a odvážne. Také bolo aj jeho rozhodnutie odstúpiť z funkcie. Pre TASR to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

"Svojím zásadným rozhodnutím ponúkol  príklad hlbokej vnútornej slobody. Jeho odstúpenie je prejavom hlbokej sebareflexie a otvorenosti voči spoločnosti a svedčí o mimoriadnej odvahe a neobyčajnom zmysle pre zodpovednosť," vyhlásil líder kresťanských demokratov, ktorý sa s Benediktom XVI. niekoľkokrát osobne stretol. "V nemeckom Kolíne nad Rýnom, v talianskej Verone, Castel Gandolfe a v Ríme," spomína. "Chcem mu v mene všetkých členov KDH vyjadriť poďakovanie nielen za jeho vernú a odvážnu službu, s akou riadil cirkev a dialóg medzi náboženstvami, ale aj za zastávanie tradičných hodnôt a intenzívne zaujímanie sa o dianie vo svete," vyhlásil predseda KDH. .

Pontifikátom Benedikta XVI. sa podľa neho končí polstoročie cirkvi, ktorého nositeľmi a reprezentantmi boli také koncilové a pokoncilové osobnosti, ako Ján XXIII., Pavol VI., Ján Pavol II. "nadväzujúci na ich odkaz a na ich postoje nielen zdvojením mena po vzore krátko pôsobiaceho Jána Pavla I." a následne Benedikt XVI. "Jeho úlohou bolo obnoviť, otvoriť a aktualizovať učenie a službu Cirkvi v dnešnom modernom svete. Bolo to dynamické, náročné a kontroverzné obdobie. A Cirkev za ten čas rástla nielen v počte, ale aj v prínosoch služby. Viac pokoja a slobody vo svete je aj jej ovocím," podčiarkol Figeľ.

"Benedikt XVI. je nielen teológ a filozof, ale hlavne pokorný pápež a múdry človek.  Jeho postoje o kristocentrizme dejín, o vzájomnej podpore rozumu a viery, o prirodzenom práve, o manželstve a rodine - encykliky počnúc prvou 'Boh je láska' sú reakciou na šíriaci sa etický relativizmus, na individualizmus a skepsu či fanatizmus vo svete," dodal predseda KDH s dodatkom, že Benedikt XVI. odporoval mier a dialóg medzi kultúrami a náboženstvami.

Nový pápež by mal podľa neho nadviazať na všetko pozitívne úsilie svojich predchodcov v celom pokoncilovom období. "Dnešný človek a svet potrebuje viac ľudskosti a solidarity; Cirkev má čo ponúknuť, aby 21. storočie bolo ľudskejším obdobím, aby zodpovednosť a angažovanosť pre spoločné dobro prekonávala konflikty a krízy, ktoré majú svoj pôvod v deficite morálky a zodpovednosti," zdôraznil Ján Figeľ.

Pápež Benedikt XVI. zdraví veriacich.
Foto: TASR/AP Photo

Pápež sa poďakoval


Pápež Benedikt XVI. sa dnes v príhovore k veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra vo Vatikáne poďakoval Bohu i cirkevným a svetským hodnostárom, ako aj "Božiemu ľudu". Ubezpečil ich, že zostávajú v jeho modlitbách a vyzval ich, aby sa modlili za nového pápeža. "Nech ho Pán sprevádza svetlom a silou Ducha svätého," uviedol.

V príhovore sa Benedikt XVI. znova vrátil k svojmu rozhodnutiu odstúpiť. Povedal, že cítil, ako mu unikajú sily, a prosil Boha, aby mu "dal svetlo", aby mohol urobiť rozhodnutie pre dobro cirkvi.

"Milovať cirkev znamená mať odvahu robiť aj ťažké rozhodnutia a mať na zreteli nielen vlastné dobro, ale aj dobro cirkvi," zdôraznil Benedikt XVI. a poďakoval sa veriacim za to, že jeho rozhodnutie rešpektujú.

Dodal, že odstúpením sa nevracia k súkromnému životu. "Neopúšťam kríž, ale novým spôsobom chcem byť pri ukrižovanom Kristovi," uviedol. "Nebudem už mať moc úradu, ale v službe modlitbou zostanem," spresnil. "Chcem cirkvi slúžiť navždy. Myslite na mňa, modlite sa za kardinálov, ktorých čaká úloha zvoliť nového pápeža," povedal.

Vo štvrtok o 11.00 h sa pápež oficiálne rozlúči s kardinálmi a Vatikán opustí o 17.00 h na palube helikoptéry, ktorá ho prepraví do pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe. Tam by mal Benedikt ešte poslednýkrát ako pápež pozdraviť veriacich z balkóna paláca.

O 20.00 h sa zavrú brány Apoštolského paláca, príslušníci Švajčiarskej gardy sa stiahnu do Vatikánu a pápežský stolec bude po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch Benediktovho pontifikátu oficiálne vyhlásený za uprázdnený.

Režim "sede vacante" sa skončí až zvolením novej hlavy cirkvi na marcovom konkláve.

Podľa agentúry Reuters v piatok sa vo Vatikáne začne generálna kongregácia, na ktorej sa zídu kardináli-volitelia, aby pripravili tajnú voľbu Benediktovho nástupcu. Pápež v pondelok urobil zmeny v kánonickom práve, na základe ktorého sa konkláve môže začať skôr ako 15 dní po uprázdnení pápežského stolca. V praxi to znamená, že kardináli rozhodnú o začiatku konkláve sami.

Na záver audiencie sa pápež s veriacimi po latinsky pomodlil modlitbu Otče náš, potom udelil apoštolské požehnanie a požehnal predmety náboženského kultu.