Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Figeľ považuje za chybu, že v zmluve so šéfkou pošty nenastavil strop

Na ilustračnej foto je Ján Figeľ a Marcela Hrdá. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na základe zmluvy prislúcha bývalej šéfke Slovenskej pošty Marcele Hrdej odstupné vo výške 178.000 eur.Figeľ zmluvu podpísal v čase, keď bol ministrom dopravy.

Bratislava 10. júna (TASR) – Líder KDH Ján Figeľ považuje za chybu, že v zmluve, na základe ktorej prislúcha bývalej šéfke Slovenskej pošty Marcele Hrdej odstupné vo výške 178.000 eur, nebol stanovený finančný strop. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Figeľ zmluvu podpísal v čase, keď bol ministrom dopravy. V relácii zopakoval, že o konkrétnej sume, ktorú Hrdá získa, nevedel, lebo v zmluve boli nastavené len pravidlá a konečná suma vyplýva z ročnej závierky. „Tá nie je ukončená, má to v rukách minister, pretože závierku schvaľuje nielen predstavenstvo, ale aj dozorná rada, nezávislý audit. Ak sú pochybnosti, minister (Ján Počiatek, pozn. TASR) by mal konať. Tieto prostriedky neboli vyplatené, má to v rukách svojím spôsobom ako akcionár,“ vyhlásil predseda KDH, ktorý túto situáciu považuje za výzvu, aby sa vo všetkých oblastiach nastavili motivujúce pravidlá, no zároveň primeranosť odmeňovania.

Preverovanie odmien


Premiér Robert Fico (Smer-SD) v relácii vyhlásil, že kým v minulom období lekári a zdravotné sestry bojovali za zvýšenie platov a v zdravotníctve chýbali peniaze, riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a nominant KDH Marián Faktor získal desaťtisíce na odmenách a platoch. „To boli milióny, ktoré zarobil vo VšZP,“ povedal Fico. Na poslednom rokovaní vláda prijala uznesenie, aby ministri vo svojich rezortoch preverili odmeňovanie v štátnych podnikoch a spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu.

Konsolidačné opatrenia:Koalícia versus opozícia


Fico zopakoval, že hoci opozičné strany ustavične atakujú vládu pre konsolidačné opatrenia, samotné nemajú konkrétne návrhy na dosiahnutie úspory, ku ktorej Slovensko zaväzujú pravidlá z Bruselu. „Pani Merkelová oznamuje, že si vie predstaviť dvojkoľajnú EÚ. Objavujú sa ďalšie výzvy, aby zodpovedné krajiny vytvorili jednu časť a menej zodpovedné krajiny boli vyradené zo zóny perspektívy,“ uviedol premiér. Slovensko by preto podľa neho malo ukázať veľkým hráčom ako Francúzsko a Nemecko, že dokáže podporovať hospodársky rast a ozdravovať verejné financie. „Aby, ak dôjde k najhoršiemu, čo sa už teraz potichu hovorí, že by mohla byť dvojkoľajná EÚ, aby Slovensko mohlo byť v zóne perspektívy medzi silnými štátmi,“ dodal. Z konsolidácie by sa nemala robiť politická téma a SR by sa mala pozrieť „za humná“, čo sa deje v Španielsku a Grécku. „Slovensko musí byť súčasťou veľkej hry, nemôžeme z nej vypadnúť, pretože máme euro,“ uzavrel.


Premiér pošle v pondelok (11. 6.) opozičným lídrom pozývacie listy na spoločné rokovanie o návrhoch konsolidačných opatrení. Figeľ však tvrdí, že keď Fico kritizuje všetky opatrenia, ktoré mu už KDH navrhlo písomne, nie je sa o čom rozprávať. „Ak to má byť teátro, my v divadle nehráme, my žijeme život. Na Slovensku je sociálny systém, ktorý nie je doladený férovo. Treba ho upravovať, k tomu treba konštruktívny dialóg, k tomu sa hlásime, ale nie do divadla,“ kontroval líder KDH.