Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

FIGEĽ: Trieštenie opozície je nezodpovedné,ministrany prehlbujú skepsu

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda KDH považuje za dobré, keď je pravica pluralitná, ak ide o vyjadrenie názorových prúdov.

Bratislava 5. januára (TASR) - Súčasná slovenská opozícia má obrovské rezervy, aj keď ju bolo výrazne počuť napríklad pri kauze Váhostav, ktorá zasiahla stovky nevinných živnostníkov. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého je trieštenie opozície výrazom nezodpovednosti, ak nie sebectva. Ministraničky, ktoré vznikajú ako na bežiacom páse, podľa Figeľa prehlbujú skepsu u ľudí.

Figeľ považuje za dobré, keď je pravica pluralitná, ak ide o vyjadrenie názorových prúdov. "Ak je to o personálnom egoizme alebo obchodno-ekonomicko-politických záujmoch, je to zlé pre krajinu. Strany tu vznikajú ako na bežiacom páse a je to výraz marketingového chápania politiky. Ale politika nemá byť biznisom ani presadzovaním korupčných záujmov, ale verejného záujmu. Ministraničky, ktoré využívajú neskúsenosť národa s demokraciou a slabiny systému, len prehlbujú skepsu, ktorá tu po 25 rokoch je," povedal v rozhovore pre TASR Figeľ.

Zdôrazňuje potrebu spájania sa pre budúcnosť Slovenska. "V minulosti sme vytvorili volebnú stranu SDK. KDH bolo chrbticou tejto spolupráce. Po voľbách 2012 som ponúkol partnerom Ľudovú platformu. Zlyhala kvôli Pavlovi Frešovi. Ten dokázal rozvrátiť aj svoju vlastnú stranu. Ale nevzdávam sa," uviedol Figeľ s tým, že KDH sa najčastejšie koordinovalo s Mostom-Híd. Boli však aj situácie, keď spolupracovalo s OĽaNO a SaS. "Dominantne pri témach korupcie. Nezhodneme sa pri všetkom, ale tam, kde sa zhodneme, KDH je pripravené spolupracovať pre dobro ľudí," zhodnotil.

Z opozície bol sklamaný pri voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. KDH sa podľa jeho slov podarilo takmer celú opozíciu zjednotiť na mene kandidáta Maroša Žilinku, ale zlyhalo to na šéfovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi. "Na čele NKÚ je dnes nominant Pavla Freša, ktorého si Robert Fico vopred verejne vyžiadal," zdôraznil Figeľ.

Zároveň pripomenul, že KDH prijalo stratégiu KDH+, ktorá sa rozvíja a vytvára priestor na spoluprácu pre všetkých, ktorí sú si hodnotovo a programovo blízki. "Pribúdajú nám ľudia, politici a osobnosti verejného života. Do KDH prišli poslanci na úrovni národnej, európskej, regionálnej a miestnej. KDH je vnímané ako akcieschopná a hospodársko-sociálne kompetentná strana," priblížil Figeľ.