Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Figeľ v mene EÚ diskutoval v Bruseli s dalajlámom o ľudských právach

Ján Figeľ Foto: TASR/Michal Svítok

Figeľ na stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv.

Brusel/Bratislava 9. septembra (TASR) - Osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo hraníc EÚ Ján Figeľ sa stretol vo štvrtok (8.9.) v Bruseli s tibetským náboženským vodcom dalajlámom. Ich diskusie sa týkali naliehavých problémoch v oblasti ľudských práv, medzináboženského dialógu a mieru.

Rokovania odzrkadlili skutočnosť, že aj EÚ, aj dalajláma sú laureátmi Nobelovej ceny za mier a že medzináboženský dialóg a dialóg kultúr sú z ich pohľadu predpokladom pre mier a zmierenie konfliktných strán. Figeľ na stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv.

"Európska únia obhajuje a presadzuje principiálny postoj, že sloboda náboženského vyznania alebo viery je základným právom, na ktoré má každý právo - všade na svete," povedal Figeľ.

Európska únia sa zaviazala podporovať prístup založený na princípe ochrany všetkých ľudských práv, vrátane slobody náboženského vyznania alebo viery a slobody prejavu, vo všetkých svojich aspektoch. Podľa Figeľa však aj tri roky po tom, čo Rada EÚ prijala usmernenia EÚ týkajúce sa slobody náboženského vyznania alebo viery, toto základné právo zostáva v mnohých častiach sveta napádané.

Dalajláma
Foto: TASR/AP


Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v máji tohto roku vymenoval prvého slovenského eurokomisára a bývalého podpredsedu vlády SR za prvého osobitného vyslanca EÚ na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ.

Figeľ sa s dalajlámom stretol už dvakrát v rámci svojho mandátu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež (2004 - 2009) - najskôr v máji 2006 v Bruseli a v novembri 2008 v indickom Naí Dillí.

Dalajláma sa na budúci týždeň vo štvrtok stretne s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v Štrasburgu a v dňoch 15-17. októbra navštívi aj Slovenskú republiku, ktorá v tomto období predsedá Rade EÚ.