Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Slovensko

Mikloško: Prejav pápeža uchopil našu charizmu, nemáme sa jej vzdať

Na archívnej snímke František Mikloško. Foto: TASR/Michal Svítok

Takýto prejav nám ešte nikto nikdy nepovedal. Je to prejav, ktorý uchopil našu dušu, opísal Mikloško pápežov príhovor.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Prejav pápeža Františka v záhrade Prezidentského paláca uchopil našu dušu i charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať. Uviedol to predstaviteľ katolíckeho disentu a bývalý politik František Mikloško. Prezidentka Zuzana Čaputová našla podľa neho vo svojom príhovore vyváženosť medzi náboženským a sekulárnym.

"Takýto prejav nám ešte nikto nikdy nepovedal. Je to prejav, ktorý uchopil našu dušu," opísal Mikloško pápežov príhovor. Vyzdvihol tiež to, že pápež ho predniesol z pultu a nie z kresla. Ide podľa neho o znak toho, že Svätý Otec sa nerobil väčší ani dôležitejší. "Bol to prejav, v ktorom uchopil charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať, tá je v histórii, prírode, dobrosrdečnosti. A zároveň to posunúť ďalej. Ten jeho presah, že musíme byť súčasťou národov, je úžasný, pretože tá naša malosť, že len my sme tu, my sme pupok sveta, to je hrôza," reagoval.

Prezidentka mala podľa Mikloška veľmi pekný prejav, kde vzdala česť katolíckej cirkvi, katolíkom a kresťanom, ale zároveň hovorila ako prezidentka všetkých ľudí. "Našla vyváženosť medzi náboženským a sekulárnym," dodal.

Podujatie v Prezidentskej záhrade sa uskutočnilo po oficiálnom uvítacom ceremoniáli. Zúčastnilo sa na ňom približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života. Prezidentka v príhovore okrem iného uviedla, že svet čelí krízam a jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva v spolupráci. Svätý Otec vyhlásil, že Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť.