Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Film Hluché dni si môžu diváci pozrieť online zdarma

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyri príbehy filmu Hluché dni rozprávajú o nepočujúcich deťoch z rómskych osád, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli a snívajú svoj vlastný svet.

Bratislava 17. marca (TASR) – Film Pavla Pekarčíka Hluché dni, ktorý zvíťazil na 20. ročníku festivalu Jeden svet, nájdu diváci odteraz online zdarma na DAFilm.sk.

"Zostať doma sa v prvých dňoch môže zdať príjemné, každým ďalším však viac a viac stiesňujúce," uviedla pre TASR Alexandra Gojdičová, PR streamovacej služby, ktorá si v spolupráci s festivalom pripravila dokumentárny program. Ten má pomôcť spomaliť a zmysluplne stráviť obdobie karanténnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu či už osamote alebo v kruhu svojich blízkych.

"Tí, čo nepočujú, načúvajú snom," znie motto víťazného filmu Jeden svet a "tí čo myslia na zdravie najzraniteľnejších, zostávajú doma a pozerajú dokumentárne filmy online," dodávajú organizátori festivalu spolu s tímom filmového portálu.

Štyri príbehy filmu Hluché dni rozprávajú o nepočujúcich deťoch z rómskych osád, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli a snívajú svoj vlastný svet. Sandra miluje futbal a Ronaldinha. Marián sa chce stať rušňovodičom a zároveň Van Dammom, Alena a René sa obávajú, že sa im narodí hluché dieťa. A súrodenci Roman, Kristián a Karmen snívajú o záchode a skutočnej obývačke.

"Ide o metaforický, inovatívny a pritom skúsený film, ktorý sa miešaním jemnej fikcie a dlhodobého pozorovania a dokumentovania dostal blízko ku svojim protagonistom. Pomáha pochopiť životné podmienky ľudí, ktorí žijú na okraji v už aj tak vylúčených komunitách. Veľmi osobné filmárske gesto, ktoré vraví veľa s použitím mála. Posledný filmový obraz je taký silný, že zostane ešte dlho v pamäti," zdôvodnila svoje rozhodnutie oceniť film Hluché dni porota festivalu Jeden svet.

"Film je veľmi dôležitým príspevkom do debaty dnešných dní, v neľahkom čase preventívnych opatrení a izolácie pred tvrdými dopadmi koronavírusu," konštatoval Lukáš Osvald z organizácie Človek v ohrození s tým, že hodnota filmu spočíva v dôstojnom vyobrazení krehkosti sveta, ktorý je najviac ohrozený v týchto časoch.

"Sú to práve ľudia na okraji spoločnosti, ktorí budú zasiahnutí najtvrdšie. A práve preto potrebujeme filmy ako sú Hluché dni."

Film nájdu diváci na stránke streamovacej služby DAFilms.sk zdarma v dňoch 16. až 29. marca. "Stačí sa bezplatne zaregistrovať, alebo prihlásiť," uzavrela Gojdičová.