Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kiruna – prekrásny nový svet odpremiérujú 4 živly

Ilustračné foto.

Dokument mal premiéru minulý rok na švajčiarskom festivale Visions du Réel a preletel niekoľko ďalších svetových prehliadok, do slovenskej kinodistribúcie vstúpi 13. augusta.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Kiruna – prekrásny nový svet je názov dystopického dokumentu o ťažbe, ktorý odpremiéruje 7. augusta festival 4 živly v Banskej Štiavnici. Ide o debut švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy, ktorý ukazuje takmer apokalyptický obraz oblasti pohlcovanej ťažobným priemyslom. TASR o tom informoval tím distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá snímku prinesie do slovenskej distribúcie.

Dokument pozoruje severošvédske mesto, ktorého časť sa prepadá pre ťažbu v neďalekom dole na železnú rudu. Vedenie ťažobnej spoločnosti sa rozhodlo nezastaviť výnosnú ťažbu a obyvateľov ohrozených štvrtí presťahovať.

„Dystopický príbeh Kiruny je o vykorenených ľuďoch hľadajúcich domov vo vykorenenom meste. Vypovedá o odvrátenej strane celej vyspelej spoločnosti. Kiruna je miestom, kde sa stretáva ničivosť a ideálny svet prosperujúcej spoločnosti," okomentovala svoj celovečerný debut Greta Stocklassa, ktorá prišla do Česka študovať dokumentárnu réžiu na pražskej FAMU, snímka Kiruna – prekrásny nový svet je jej absolventský bakalársky film.

Nakrúcala ho v meste za polárnym kruhom a na príklade troch protagonistov v súčasnosti žijúcich v zvláštnom medzičase otvára témy presídľovania, tradície a vzťahu k určitému miestu.

„Kiruna je symbolom života v neistote. Zdanlivo mimoriadna situácia ľudí žijúcich 200 kilometrov za polárnym kruhom nie je v dnešnej dobe ojedinelá, ale, naopak, má mnoho spoločného s osudmi ľudí na celom svete. Univerzálnosť nášho filmu spočíva v schopnosti ukázať na podobné problémy človeka, ktorý musí opustiť svoj domov, nie však z vlastného rozhodnutia, no z donútenia vonkajšou silou," vyjadrila sa producentka filmu Veronika Kührová.

Dokument mal premiéru minulý rok na švajčiarskom festivale Visions du Réel a preletel niekoľko ďalších svetových prehliadok, do slovenskej kinodistribúcie vstúpi 13. augusta.