Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Finále medzinárodnej súťaže o NATO Aliante 2014 bude na Slovensku

Rokovanie lídrov NATO, archívne foto. Foto: TASR/AP

Súťaž Aliante je určená pre študentov vo veku od 15 do 19 rokov z desiatich členských krajín NATO.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Študenti stredných škôl sa do nedele 6. apríla môžu prihlásiť do 14. ročníka medzinárodnej súťaže Aliante, ktorá popularizuje význam Severoatlantickej Aliancie (NATO). Finále tohtoročnej súťaže sa uskutoční na prelome júna a júla 2014 na Slovensku vo vojenskom výcvikom priestore Lešť.

Súťaž Aliante je určená pre študentov vo veku od 15 do 19 rokov z desiatich členských krajín NATO. Súťažia dvojčlenné tímy, ktoré väčšinou tvoria študenti jednej školy. "Pravidlá rešpektujú aj to, že študenti nenavštevujú tú istú školu, musia však byť z jednej krajiny," spresnila Lenka Koczová z Euroatlantického centra (EAC) v Banskej Bystrici.

Tímy súťažia v rámci troch kôl, pričom prvé dve sa týkajú teoretických znalostí z histórie a súčasnosti NATO. Finále súťaže preverí aj psychickú a fyzickú výdrž súťažiacich.

Do tohtoročnej súťaže sa podľa informácií Lenky Koczovej doteraz zo Slovenska prihlásilo 39 tímov. Registrácia je možná do 6. apríla. Do tohto dátumu treba odpovedať na 20 súťažných otázok v prvom kole. Tímy, ktoré správne zodpovedajú aspoň 15 otázok, postúpia do druhého kola. To sa uskutoční v priebehu 7. apríla až 11. mája.

Do finále postúpi 24 najlepších tímov, pričom každú krajinu musí reprezentovať minimálne jeden a maximálne šesť tímov. Vo finále sa utvoria štvorčlenné medzinárodné tímy spojením dvoch národných tímov prostredníctvom žrebovania.

Viac informácií o súťaži možno nájsť na www.project-aliante.org.