Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Finalistom súťaže talentov moderného vizuálneho umenia rozdelili grant

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Odbornú porotu tvorili členovia správnej rady a zahraniční kritici a teoretici umenia z Českej republiky, Poľska, Švajčiarska, Anglicka a USA.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Šiesty ročník súťaže o Cenu Nadácie Novum pre mladých autorov moderného vizuálneho umenia má šesť finalistov. Do aktuálneho ročníka grantového programu sa prihlásilo 24 autorských konceptov. V trojkolovom posudzovaní medzinárodná odborná porota vybrala šiestich umelcov - Katalin Madarász Decsi, Olju Triaška Stefanovič, Moniku Pascoe Mikyškovú, Ľudmilu Hrachovinovú, Petra Sita a Jána Šipöcza. "Správna rada sa, aj vzhľadom na súčasnú neľahkú situáciu v kultúre spôsobenej pandémiou rozhodla grant vo výške 30.000 eur rozdeliť medzi všetkých šiestich finalistov," informovala TASR za vyhlasovateľov súťaže Adriana Bendová.

Dodala, že vzhľadom na obmedzenia spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19 sa odovzdávanie cien realizovalo v komornej zostave v priestoroch kreatívneho centra Vitaja na Ventúrskej ulici v Bratislave za účasti predsedníčky správnej rady Nadácie Novum Márie Drahošovej a laureátov ocenenia. "Pandémia ochorenia COVID-19 paralyzovala celú krajinu a voči umeleckej komunite sú jej dôsledky výnimočne nepriaznivé. Aj z tohto dôvodu sme sa v nadácii rozhodli, že v tomto roku štipendium vo výške 30.000 eur rozdelíme všetkým finalistom," uviedla Drahošová.

Odbornú porotu tvorili členovia správnej rady a zahraniční kritici a teoretici umenia z Českej republiky, Poľska, Švajčiarska, Anglicka a USA.

Výtvarníčke Katalin Madarász Decsi porota odsúhlasila 12.000 eur, Olja Triaška Stefanovič získala grant 7000 eur, Monika Pascoe Mikyšková 5000 eur a trom finalistom Ľudmile Hrachovinovej, Petrovi Sitovi a Jánovi Šipöczovi patrí finančné ocenenie 2000 eur.

Súčasťou odovzdávania cien a finančnej podpory na rozvoj kreatívnych konceptov mladých umelcov bol aj odborný seminár "Ilúzia a virtuálna realita v umení" a rovnomenná výstava v minulosti ocenených autorov v priestoroch Galérie Medium.