Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovákov ovplyvní pri cestovaní na dovolenku pokles príjmu i očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre takmer 8 z 10 ľudí je možnosť opätovne vycestovať jednou z piatich hlavných motivácií v prospech vakcinácie proti COVID-19.

Bratislava 3. júla (TASR) - V dôsledku poklesu príjmu tento rok polovica zo Slovákov nepôjde na letnú dovolenku. Naopak, viac cestovať sa kvôli očkovaniu chystajú dve pätiny populácie. Pre takmer 8 z 10 ľudí je možnosť opätovne vycestovať jednou z piatich hlavných motivácií v prospech vakcinácie proti COVID-19. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2Muse pre 365.bank.

"Ľudia, ktorí sú naklonení dať sa zaočkovať, si vakcináciu spájajú so slobodou, ale aj lepšími pracovnými možnosťami, naštartovaním ekonomiky či možnosťou začať znovu cestovať. Zdá sa však, že polovica Slovákov tohtoročnú dovolenku odloží na neskôr, keď sa zlepší ich finančná situácia," uviedla PR manažérka banky Linda Valko Gáliková. Svoju peňažnú rezervu podľa nej mnohí využili na vykrytie poklesu alebo úplného výpadku príjmov spojeného s pandémiou, na dovolenku im tak už nezostávajú financie navyše.

Podľa prieskumu musel siahnuť na svoje úspory v priemere každý druhý človek. Ochota dať sa zaočkovať so zhoršujúcou sa finančnou situáciou klesá. Viac ako tretina tých, ktorí sú na tom najhoršie, sa ohradzuje proti očkovaniu. Naopak, 40 % tých, ktorí hodnotia svoju aktuálnu situáciu dobre, sa k vakcinácii prikláňa.

Koronakríza sťažila fungovanie a znížila príjmy aj podnikateľom či samotným hotelom. Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v apríli tohto roka v slovenských hoteloch a penziónoch ubytovaných 50.000 hostí, zatiaľ čo v apríli 2019 to bolo 442.000 návštevníkov. Ide teda o pokles o 89 %.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/DPA

"V medziročnom porovnaní sú údaje skreslené nízkou porovnávacou bázou. Oproti vlaňajšiemu aprílu sa počet dovolenkárov počas tohtoročného apríla výrazne zvýšil, až 7,5-násobne. Nie je to ale spôsobené takým veľkým prílevom turistov, ale tým, že pred rokom bolo ubytovanie v hoteloch a penziónoch kvôli pandémii v podstate nemožné," vysvetlila analytička banky Jana Glasová.

V apríli tohto roka tvorili návštevnosť hotelov predovšetkým domáci turisti. Ich podiel predstavoval 86 % zo všetkých ubytovaných hostí. Slovákov bolo teda približne 43.000 a dovolenkárov zo zahraničia 7000. Podľa Glasovej by mali byť pritom v letných mesiacoch čísla za cestovný ruch pozitívnejšie, keďže od apríla už dochádza k uvoľňovaniu protipandemických opatrení a opäť sa otvárajú možnosti pre cestovanie.