Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Finančník T. Tvarožek zomrel pred 70 rokmi za nevyjasnených okolností

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Bol členom a funkcionárom profesijných a záujmových spolkov.

Bratislava 19. júla (TASR) - Finančník, verejný činiteľ a v tom období povereník pre financie Tomáš Tvarožek zomrel pred 70 rokmi 20. júla v Bratislave.

Oficiálnou verziou smrti bola mozgová mŕtvica, ale podľa inej verzie ho našli zastreleného v jeho pracovni. Patril k zástancom oddelenej českej a slovenskej meny. Po jeho smrti vydal v októbri 1945 československý prezident Edvard Beneš dekrét o jednotnej mene.

Tomáš Tvarožek sa narodil 21. decembra 1892 v v Brezovej (dnešná Brezová pod Bradlom). Po gymnáziu a meštianskej škole študoval na obchodnej škole v Uherskom Hradišti na Morave a krátko po vzniku Československej republiky (ČSR) absolvoval študijný pobyt v USA. Bol bankovým úradníkom, pracoval postupne v českej Prahe, Vrbovom a Novom Meste nad Váhom, v rakúskej Viedni, Ružomberku a v Bratislave. V rokoch 1918 až 1923 bol riaditeľom banky v Trnave a Bratislave, v rokoch 1923 až 1944 riadil Mestskú sporiteľňu v Bratislave. Od roku 1945 bol povereníkom Slovenskej národnej rady (SNR) pre financie v Bratislave.

Orientoval sa na prácu so slovenským a českým národným hnutím, pred vznikom ČSR figuroval na zozname uhorských vlastizradcov. Po vzniku ČSR sa zúčastnil na reorganizácii slovenského peňažníctva. Jeho zásluhou sa vybudovala na Slovenku sieť sporiteľní. Ako finančný odborník pôsobil aj v ekonomike kultúry. Po vzniku tzv. Slovenského štátu sa zapojil do ilegálneho hnutia, v Bratislave vytvoril vlastnú odbojovú skupinu a podieľal sa na organizovaní prechodov českých vlastencov z Protektorátu Čechy a Morava na Slovensko a do zahraničia. Zúčastnil sa príprav na Slovenské národné povstanie (SNP) a pôsobil ako člen Slovenskej národnej rady (SNR).

Bol členom a funkcionárom profesijných a záujmových spolkov. Napísal ekonomickú príručku, prispieval článkami do slovenských novín a odborných časopisov a publikoval aj v krajanskej tlači v USA.

Okolnosti jeho úmrtia 20. júla 1945 sú nevyjasnené. Zomrel vo veku 52 rokov.


Zdroj: Slovenský biografický slovník VI. zväzok T-Ž, Matica slovenská, Martin 1994