Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

FinQ certifikát získalo 1792 žiakov, ktorí sa učili o financiách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Medzi najúspešnejšie školy sa v rámci pilotného overovania zaradilo Gymnázium Ladislava Novomeského v Bratislave.

Bratislava 14. novembra (TASR) – V rámci programu finančného vzdelávania FinQ ocenili prvých úspešných absolventov pilotného ročníka. Certifikát FinQ získalo 1792 žiakov, ktorí ho budú môcť v budúcnosti využiť pri prihláškach na vysoké či stredné školy, neskôr aj pri hľadaní zamestnania.

Medzi najúspešnejšie školy sa v rámci pilotného overovania zaradilo Gymnázium Ladislava Novomeského v Bratislave. Koordinátorka FinQ na gymnáziu a učiteľka matematiky a informatiky Katarína Sedmáková hodnotí projekt ako prospešný pre žiakov i učiteľov. "Páči sa nám hlavná myšlienka jedinečného programu FinQ (IQ+EQ+FinQ=3Q pre život), v ktorej je práve zakotvený najväčší prínos. Nielen vzdelávanie v oblasti finančnej kultúry, ale aj nové zručnosti ako kritické myslenie v kontexte financií a bežného praktického života je pre nás všetkých veľmi dôležité. Naši absolventi potrebujú v živote vedieť čítať s porozumením, analyzovať a vyhodnocovať prijaté informácie, navrhovať riešenia problémov, pracovať v tíme a prezentovať výsledky svojej práce a práce tímu," povedala.

Program FinQ rozvíja finančnú kultúru naprieč predmetmi ako napríklad slovenský jazyk, matematika, dejepis či telesná výchova. "Máme príklad z jednej školy, kde si učiteľ implementoval učivo na telesnú výchovu naozaj hravým spôsobom cez športové kluby a ich hráčov. Žiaci si ich podelili, či už to boli hokejové alebo basketbalové kluby a následne do nich investovali, obchodovali s hráčmi a na tejto problematike si vysvetlili princípy investovania," vysvetlila odborná garantka programu Darina De Jaegher.

V pilotnom overovaní bolo zapojených 25 škôl, od septembra tohto roku ich je 85. "Téma finančnej kultúry a gramotnosti sa dotýka každého z nás, preto Nadácia Slovenskej sporiteľne považuje program FinQ za kľúčový v rozvoji kompetencií pre 21. storočie. Našou ambíciou je, aby do školského roka 2025/2026 absolvovalo program 200.000 žiakov z celého Slovenska," uviedol Štefan Máj, predseda správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne, ktorá stojí za projektom.