Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Fínsko vyžaduje samostatný detský pas

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Polícia s príchodom letnej sezóny upozorňuje občanov, aby si skontrolovali platnosť cestovných pasov a občianskych preukazov.

Bratislava 9. júla (TASR) - Pri ceste do Fínska musí mať každá cestujúca osoba vlastný pas, samostatný by teda mali mať aj deti. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR.

Od konca júna musia mať deti do päť rokov pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Účinnosť totiž nadobudlo nariadenie EÚ o cestovných dokladoch, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Polícia preto prestala vykonávať zápisy údajov o deťoch mladších ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.

Zmeny napriek tomu v mnohých krajinách zatiaľ pri cestovaní Slováci nepocítia. Viaceré krajiny totiž potvrdili, že budú zatiaľ akceptovať aj zápis dieťaťa v cestovnom doklade rodiča. Aktuálny prehľad pozícií štátov nájdu občania na webovej stránke rezortu diplomacie.

Polícia s príchodom letnej sezóny upozorňuje občanov, aby si skontrolovali platnosť cestovných pasov a občianskych preukazov. Len v prvý prázdninový deň prijala 5694 žiadostí o vydanie dokladov. Od 1. júla 2012 môžu občania požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru na Slovensku. Preukaz by im tiež mali vydať už do dvoch pracovných dní.