Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Firma EVPÚ spolu s Izraelčanmi zmodernizovala bojovú vežu TURRA 30

Na snímke zbraňový systém TURRA 30 na vozidle Patria BOV 8x8 počas prezentácie bojových vozidiel v rámci akcie s názvom Priemyselný deň 2017, ktorá sa konala vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie, v Senici 6. decembra 2017. Foto: TASR - Marko Erd

Nová verzia nesie označenie TURRA 30-SA. Prináša pokročilé senzory a riadenie paľby.

Nová Dubnica 27. mája (TASR) - Novodubnická spoločnosť Elektrotechnický výskumný a projektový ústav (EVPÚ) v spolupráci s izraelskou spoločnosťou ELTA Systems zmodernizovali diaľkovo ovládanú bojovú vežu TURRA 30. Nová verzia nesie označenie TURRA 30-SA. Prináša pokročilé senzory a riadenie paľby. Informoval o tom generálny riaditeľ EVPÚ Michal Pavlík.

Spolu s ďalšími inováciami zvyšuje bojaschopnosť a ochranu bojových vozidiel, ktoré sú vybavené týmto vysokovýkonným systémom. Spolupráca medzi slovenskými a izraelskými vývojármi zvýšila schopnosť bojovej veže chrániť platformu, na ktorej je nasadená. Vďaka lokalizácii presnej polohy nepriateľa v reálnom čase majú operátori vozidla možnosť buď ciele zničiť, alebo sa nenápadne stiahnuť.

"Pred rokom počas výstavy IDET v Brne sme sľúbili, že do roka predstavíme novú verziu našej veže, vybavenú antidronovou ochranou. Sofistikované technologické riešenia v rôznych bojových situáciách nám pomohli priblížiť sa k svetovej špičke," uviedol Pavlík.

Ako dodal, zmodernizovaná bojová veža zvýšila ochranu posádky na vyššiu úroveň. Údaje zo zabudovaných kompaktných taktických senzorov, vrátane radarov s pevným zameraním, detektorov zábleskov výstrelu, elektrooptických a akustických senzorov, sú spracované pomocou pokročilých algoritmov. Dokážu tak poskytovať overené a prioritné ciele pre okamžité rozhodovanie aj pri najnáročnejších cieľoch.

EVPÚ sa špecializuje na výrobu, výskum a vývoj, servis a obchod v oblasti elektrokomponentov pre dopravu, mechatronických systémov, prúdových zdrojov a systémov obranného priemyslu.