Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Firma lídra Progresívneho Slovenska dodávala štátu predražené služby

Ivan Štefunko Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Štefunko povedal, že o podnikaní Monogramu nemá žiadne informácie. Ako akcionár firmy, ktorý nefiguruje v orgánoch spoločnosti, vraj nemal na jej fungovanie žiadny vplyv.

Bratislava 1. februára (TASR) - Firma, ktorej spolumajiteľom je líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko, dodávala štátu predražené služby. V tendroch, ktoré sa javia ako zmanipulované, informuje o tom portál Aktuality.sk.

Spoločnosť Monogram Technologies, v ktorej vlastní štvrtinový podiel Štefunko, uspela v podozrivých eurofondových tendroch na vedu. V jednom z nich jej zvláštnym spôsobom konkurovala spoločnosť Anext, spájaná s bývalým ministrom Jánom Počiatkom.

Firma Monogram Technologies vznikla v roku 2005. O tri roky neskôr sa stal jej spolumajiteľom - cez spoločnosť Monogram Ventures - aj Štefunko. "Práve v tomto čase tržby Monogramu stúpali, a to až na úroveň osem miliónov eur v roku 2012. O dva roky neskôr získala táto firma štátnu zákazku za 2,5 milióna eur. Išlo o dodávku vedeckých zariadení a príslušenstva pre Žilinskú univerzitu. V rámci zákazky dodala 38 položiek pre vedecké účely," uvádza portál s tým, že celá súťaž aj ceny však vzbudzujú podľa vážne pochybnosti.

Viacero položiek v obstarávaní totiž javí podľa portálu známky vysokého predraženia. Nie je to však možné overiť u všetkých, keďže pri niektorých položkách neexistuje bližšia špecifikácia. Konkurenčný Anext nacenil licencie na 128.000 eur, čo je o štvrtinu menej ako Monogram. V celkovom súčte všetkých položiek však vychádzala lacnejšie ponuka Monogramu. V spomínanom tendri je podľa portálu viacero indícií "nekalého správania a koordinácie ponúk medzi uchádzačmi". Vyšetrovanie takéhoto správania má v kompetencii Protimonopolný úrad. Jeho hovorkyňa Adriana Oľšavská potvrdila, že prípad preverujú.

Štefunko povedal, že o podnikaní Monogramu nemá žiadne informácie. Ako akcionár firmy, ktorý nefiguruje v orgánoch spoločnosti, vraj nemal na jej fungovanie žiadny vplyv. Neskôr dodal, že obchodné vedenie firmy akúkoľvek kolúziu odmieta.