Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Firmy chcú, aby boli školy motivované vstúpiť do duálneho vzdelávania

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Huttu z Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR firmy očakávajú, že školám v rámci duálneho vzdelávania nebude krátený normatív, ale naopak budú viac motivované do systému vstúpiť.

Bratislava 18. júla (TASR) – Ministerstvo školstva spolu so zamestnávateľmi pripravuje zmeny v zákone o odbornom vzdelávaní a príprave. Podľa Andreja Huttu z Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR firmy očakávajú, že napríklad školám v rámci duálneho vzdelávania nebude viac krátený normatív, ale naopak budú viac motivované do systému vstúpiť.

„Tlačíme na isté systémové zmeny v duálnom vzdelávaní. Napríklad jedna z takých téz je, že netrestajme školy, ktoré robia duálne vzdelávanie,“ uviedol Hutta. Podľa jeho slov dnes škola, ktorá vstúpi do systému duálneho vzdelávania, má krátený normatív. To znamená peniaze na svoju réžiu. „My vravíme, že školy, ktoré idú do duálneho vzdelávania, treba skôr motivovať,“ dodal s tým, že ak sa tak stane, určite sa zvýši aj záujem študentov.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva školstva Oľgy Nachtmannovej práve v tomto období prebiehajú rokovania zástupcov zamestnávateľov, rôznych komôr, živnostníkov a ministerstva o zmenách v zákone o odbornom vzdelávaní. „Tento zákon by mal byť novelizovaný v budúcom roku s tým, že by prišiel do platnosti od 1. septembra 2018,“ uviedla štátna tajomníčka.

Podnikateľské subjekty si podľa nej uvedomujú, že duálne vzdelávanie je cesta ako eliminovať negatíva, ktoré sú na trhu práce. „Mnohé podniky, ktoré doteraz neboli zapojené, aj malé a stredné sa chcú zúčastniť tohto systému,“ dodala Nachtmannová.