Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka prijala demisiu ministrov školstva a zahraničných vecí

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová, zľava odchádzajúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), dočasne poverený vedením rezortu diplomacie; odchádzajúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) a minister financií Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený vedením ministerstva školstva a ministerstva zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 25. marca 2021. Minister zahraničných vecí a šéf rezortu školstva vo štvrtok podali svoju demisiu do rúk prezidentky SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu.

Bratislava 25. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok demisiu ministrov školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Rezort školstva má dočasne viesť minister financií Eduard Heger (OĽANO) a rezort diplomacie zas minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).



Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu (24. 3.). Nasledovali tak predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá poveruje dočasným vedením ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR Eduarda Hegera (OĽANO), ministra financií a dočasného ministra zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 25. marca 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Gröhling sa poďakoval prezidentke, kolegom vo vláde, učiteľom a zamestnancom v školstve, ako aj rodičom a žiakom za to, ako mu pomohli zvládnuť uplynulý rok, ako aj organizáciám v školstve, ktoré sa podieľali na reformných zákonoch. Verí, že kroky, ktoré pripravili v rámci školstva, ostanú pre vládu prioritou.

Korčok po svojej demisii pripomenul, že traja najvyšší činitelia podpísali spoločné vyhlásenie robiť zahraničnú politiku pre občanov, hovoriť jedným jazykom v zahraničí v prospech SR. Poďakoval sa mnohým spolupracovníkom z ministerstva, ktorí slúžia vo svete, aj tým, ktorí sa doma snažia zvládať pandémiu.
Na snímke zľava odchádzajúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), dočasne poverený vedením rezortu diplomacie; odchádzajúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) a minister financií Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený vedením ministerstva školstva a ministerstva zdravotníctva počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 25. marca 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann

Demisiu už podali ministri zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.