Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Robert Fico je pripravený odstúpiť z funkcie predsedu vlády SR

Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po rokovaní koaličnej rady 14. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

Bratislava 14. marca (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie. Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámili lídri vládnej koalície.





"Už niekoľko dní je Slovensko v kríze, ktorá je spôsobená bezohľadným zneužívaním vraždy na politické účely," povedal Robert Fico. Napriek tomu si myslí, že vládna koalícia, ktorá vznikla z riadnych a demokratických parlamentných volieb v roku 2016, by mala naďalej napĺňať mandát od voličov. V opačnom prípade krajine podľa neho hrozí chaos.

"Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom," odkázal Fico.



"Som preto ochotný urobiť maximum," vyhlásil premiér. Dodal, že prezidentovi ponúka svoju demisiu za troch podmienok, že prezident bude rešpektovať výsledky parlamentých volieb a koaličnú zmluvu, ako aj to, že predsedu vlády navrhuje Smer-SD.

"Som ochotný zajtra podať demisiu a oznámiť meno kandidáta Smeru-SD na post predsedu vlády," uzavrel R. Fico.

Predseda SNS Andrej Danko Ficov krok ocenil. "Nepopriem, že nami zmietajú emócie. O to viac cítime obrovskú zodpovednosť," konštatoval a poukázal na možnú zostavu budúcej vlády zloženú zo súčasnej opozície. "Nehovorím, že na všetko som dozrel, veľa vecí sa učím. Ale nechcem, aby táto generácia politikov riadila tento štát," zdôraznil.



Dodal, že je ochotný politicky bojovať, ale nie so "skupinou šialencov", ktorých politika je postavená na obviňovaní a urážaní.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára bude mať nová vláda novú zodpovednosť a môže prispieť k upokojeniu spoločnosti. "V mene strany Most-Híd musím povedať, že si ceníme rozhodnutie pána premiér," konštatoval Bugár.



"Nová vláda, nová zodpovednosť a pokračovanie v tom, čo sme začali pred dvoma rokmi," dodal.