Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda

Na snímke prenosná volebná schránka pre okrskové volebné komisie pre referendum. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Bratislava 22. januára (TASR) - Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Kompletné výsledky sú zverejnené na stránke volbysr.sk.

Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz potvrdil, že všetci prítomní členovia bez výhrad podporili zápisnicu. "Referendum prebehlo v súlade so zákonom," doplnil s tým, že sa neobjavili žiadne skutočnosti, ktoré by výsledok spochybnili.

Orosz upozornil, že išlo o prvé referendum od nálezu Ústavného súdu SR, ktorý vyhlásil, že výsledkom referenda je bezprostredne záväzné rozhodnutie občanov s právnou silou ústavného zákona. Poukázal tiež, že aj v tomto referende bola kľúčovou skupina ľudí, ktorí svoj postoj vyjadrili neúčasťou.



Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,51 percenta zúčastnených kladne. Nesúhlas vyjadrilo 1,54 percenta zúčastnených.

Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko upozornil, že elektronizácia zmenila a zrýchlila proces spracovania. "Celková dĺžka spracovania bola tri hodiny a päť minút. O hodinu skôr ako pred ôsmimi rokmi v poslednom referende," priblížil. V okrskoch s výpadkom elektrickej energie odovzdali klasické papierové zápisnice.

Sumarizácia prebehla povinne elektronicky prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Prvýkrát sa v referende spracovávali tiež výsledky hlasovania doručené poštou od voličov zo zahraničia.

Na snímke zľava viceprezident Policajného zboru Damián Imre, predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko, predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová počas tlačovej konferencie k oficiálnym výsledkom referenda 22. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Najvyššiu účasť zaznamenali v Trenčianskom kraji s vyše 36 percentami voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, odhlasovalo tam 21 percent voličov.

Medzi okresmi v účasti dominovali podľa Peťka Kysucké Nové Mesto, Topoľčany, Turčianske Teplice, Púchov a Považská Bystrica, kde prišlo vyše 40 percent voličov. Najnižší záujem o referendum, pod 16 percent, zaevidovali v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Bratislava 1.

Najmenej občanov v rámci obcí prišlo k urnám v košickom Luníku IX. s účasťou 0,1 percenta voličov a v Lomničke s jednopercentnou účasťou. V 288 obciach všetci zúčastnení voliči odpovedali na referendovú otázku kladne. V žiadnej nezaznamenali stopercentne negatívnu odpoveď.

Policajný viceprezident Damián Imre zhodnotil priebeh referenda ako pokojný, polícia zaznamenala iba drobné incidenty. Išlo napríklad o nespokojnosť voličov, ktorí prišli na referendum neskoro, či nevhodnú politickú agitáciu. Celkovo objasňuje polícia dva priestupky. Súviseli s extrémistickými znakmi na bilbordoch.

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.