Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Súd odsúdil Miroslava M. na 23 rokov za vraždu Kuciaka a Kušnírovej

Na snímke Miroslav M.. Foto: TASR - Martin Baumann

Pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu sudkyňa myslela na to, že Miroslav M. spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Pezinok 6. apríla (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odsúdil Miroslava M. na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd.

Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice.

Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Miroslav M. žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav M. nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Miroslav M. neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava M. spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Miroslav M. podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou.

Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Miroslav M. spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Miroslava M.

Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana K. a sprostredkovania cez Alenu Zs. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian K., Alena Zs. a Tomáš Sz. sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Prokurátor podáva odvolanie voči rozsudku nad Miroslavom M.


Bratislava 6. apríla (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký podal odvolanie voči rozsudku nad Miroslavom M. Toho odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a Petra Molnára.

"Dôvodom na podanie odvolania je skutočnosť, že podľa môjho názoru nie sú splnené podmienky na zníženie trestu," povedal prokurátor. Do značnej miery akceptuje argument súdu, že obžalovaný prispel k objasneniu trestnej veci, dôvody na zníženie trestnej sadzby však podľa neho neboli naplnené. Podrobnejšie sa vyjadrí po doručení písomného vyhotovenia rozsudku.

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica skonštatoval, že pre rodiča, ktorý príde o dieťa, nie je žiaden trest dostatočný. "Súd rozhodol, ako rozhodol, my toto rozhodnutie rešpektujeme," skonštatoval s tým, že sa počká aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR o odvolaní prokurátora. V súvislosti s rozhodnutím o majetkovej ujme podotkol, že jeho klientka odškodné zrejme neuvidí, pretože poznajú majetkové pomery Miroslava M.

Advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Myslí si, že podmienky na uloženie trestu 25 rokov odňatia slobody splnené boli, akceptuje však prihliadnutie na spoluprácu a priznanie. To označil za kľúčové spomedzi faktorov, na ktoré súd prihliadal. Preto považuje tento signál súdu za dôležitý aj do budúcna. To, či bude mať Miroslav M. po vykonaní troch štvrtín trestu šancu na podmienečné prepustenie, je podľa neho predčasné komentovať.

Advokát Miroslava M. Martin Endrödy informoval, že odvolanie zatiaľ s klientom nepodali, najskôr ho chce informovať o výsledku konania. Na otázku, či bude môcť jeho klient vyplatiť finančné odškodnenie poškodeným, odpovedal, že môže byť zaradený počas výkonu trestu aj na výkon práce a vyrieši sa to touto formou. O tom, či je ochotný sumu zaplatiť, podľa vlastných slov s klientom nehovoril. "Budem mu prezentovať rozsudok a určite ho o tom upovedomím, pokiaľ sa rozhodne vzdať sa práva na podanie odvolania," dodal.

Chronológia udalostí spojených s týmto prípadom


21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

25. februára 2018 - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.

9. marca 2018 - Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu. Zhromaždenia pokračovali v Bratislave aj iných mestách Slovenska.

15. marca 2018 - Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na protesty občanov skončil vo funkcii premiéra. Abdikáciu podala aj jeho vláda.

22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

29. mája 2018 – Polícia v rodinnom dome Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači vykonala rekonštrukciu činu.

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí boli neskôr obvinení.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov - Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Päť osôb po vypočutí prepustili.
– V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu zmeniek (od júna 2018).

18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, Zoltán A. tiež čelí obvineniam z prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.

22. októbra 2019 – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

30. decembra 2019 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

13. januára 2020 - Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

3. februára 2020 - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.

25. marca 2020 – Súd určil na 6. apríla termín pojednávania s Miroslavom M. Pôvodne vytýčené marcové termíny boli zrušené z dôvodu šírenia nového koronavírusu.