Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FM PEVŠ: Útoky na moderátorku RTVS sú útokom na slobodu médií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy vyzvala Výbor pre kultúru a médiá NR SR, aby zaujal striktné odmietavé stanovisko k útokom voči redaktorke RTVS.

Bratislava 27. februára (TASR) - Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave (FM PEVŠ) odsudzuje bezprecedentné útoky na redaktorku a moderátorku verejnoprávnej inštitúcie RTVS Martu Jančkárovú. "Nenávistné útoky, navyše v období, kedy si pripomíname piate výročie brutálneho zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, sú neprípustným útokom na slobodu médií, bezpečnosť novinárov a základné demokratické princípy existencie nášho štátu," uviedla pre TASR dekanka FM Iveta Radičová.

Zdôraznila, že útoky konkrétnych politikov a politikmi zjavne vyprovokovaných útočníkov na sociálnych sieťach prekročili akúkoľvek mieru tolerovateľnej slobodnej diskusie. "Verejnoprávna RTVS ako nezávislá inštitúcia nie je a nesmie byť v žiadnom prípade rukojemníkom akýchkoľvek politických síl," upozornila.

FM PEVŠ vyzvala Výbor pre kultúru a médiá NR SR, aby zaujal striktné odmietavé stanovisko k útokom voči redaktorke RTVS a jasne sformuloval výhrady voči politikom, eskalujúcim svojím správaním napätie v spoločnosti. "Zároveň žiadame poslancov parlamentu, vládu i ministerstvo kultúry, aby urýchlene otvorili diskusiu o možnej zvýšenej legislatívnej ochrane novinárov a slobody médií. Doteraz prijaté opatrenia nepovažujeme za dostačujúce," dodala dekanka FM PEVŠ.

Incident odsúdil Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO). Jeho predseda Richard Duda upozornil, že je dôsledkom neustále sa zvyšujúcej vulgarizácie verejného priestoru, na ktorom majú výrazný podiel politici, neváhajúci manipulovať verejnosť aj prostredníctvom expresívnych výrazov a vulgarizmov.