Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Fond národného majetku sa zruší, definitívne to schválili poslanci

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Fond vznikol 28. júna 1991 zápisom do podnikového registra.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Fond národného majetku (FNM) SR bude od 1. januára 2016 minulosťou. Vyplýva to z návrhu zákona o zrušení FNM z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes definitívne schválil parlament.

"Účelom návrhu zákona je zrušiť FNM, pretože už prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Do budúcnosti sa neplánuje privatizácia majetku štátu a ani nie je možné predpokladať privatizáciu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti. Nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti," zdôvodnil v návrhu zákona rezort hospodárstva.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení právny nástupca fondu. Nebude ním priamo štát v zastúpení rezortu hospodárstva, ale právnická osoba, ktorej jediným akcionárom bude štát v zastúpení MH SR. Ministerstvo bude musieť takúto právnickú osobu určiť najneskôr do konca decembra tohto roka. "Vzhľadom na komplikovanosť prechodu právnych vzťahov fondu na štát v zastúpení MH SR a možné negatívne vplyvy na štátny rozpočet sa preto navrhuje, aby priamo zo zákona bola právnym nástupcom fondu právnická osoba vlastnená alebo zriadená štátom v zastúpení MH SR, ktorú určí ministerstvo hospodárstva," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

Navyše presunutie rozpočtových položiek fondu na MH SR by mohlo mať negatívny vplyv na štátny rozpočet, nakoľko je rezort rozpočtovou organizáciou. "S tým súvisí aj prechod záväzkov fondu, akými sú napríklad dlhopisy, či pasívne súdne spory, ktoré by sa prechodom na štát stali súčasťou štátneho dlhu, avšak za správu štátneho dlhu je zodpovedné Ministerstvo financií SR a Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

Potreba právnickej osoby, ktorá bude právnym nástupcom fondu, je potrebná aj z toho dôvodu, že rezort hospodárstva nemôže nadobúdať bezcenné akcie občanov. Tí ich však budú môcť aj naďalej prevádzať do 30. júna budúceho roka, nie však už na fond, ale práve na právnickú osobu. "Z dôvodu ochrany záujmov fyzických osôb, ktoré disponujú bezcennými cennými papiermi a ktoré nestihnú previesť tieto cenné papiere na fond do jeho zániku, navrhuje sa, aby táto možnosť, ako aj pôvodná lehota do 30. júna 2016 ostala zachovaná. Navrhuje sa preto, aby od 1. januára 2016 bola právnická osoba povinná prijať ponuku na bezodplatný prevod bezcenných cenných papierov," píše sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu s tým, že na ďalšie nakladanie s cennými papiermi bude potrebný súhlas MH SR.

FNM vznikol 28. júna 1991 zápisom do podnikového registra, pričom v súčasnosti vykonáva svoju činnosť na základe zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Hlavným poslaním fondu je zabezpečovať realizáciu procesu privatizácie a vykonávať s tým spojené majetkové a finančné operácie.