Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlasovanie pre voličov izolovaných pre covid má platiť i v referende

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zákon upravuje spôsob uplatnenia i priebeh špeciálneho spôsobu hlasovania, kreovanie špeciálnych volebných komisií a vytváranie príslušných voličských zoznamov, materiálne a personálne zabezpečenie.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Možnosť špeciálneho spôsobu hlasovania v súvislosti s ochorením COVID-19 by mala platiť aj v referende týkajúcom sa predčasných volieb. Návrh zákona, ktorý umožňuje podobný postup ako pri nadchádzajúcich samosprávnych voľbách, v stredu schválila vláda. Kabinet tiež súhlasil s tým, aby parlament návrh prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Právny predpis umožňuje v prípade pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19 špeciálnym spôsobom hlasovania voliť aj tým, na ktorých sa budú v čase referenda vzťahovať karanténne opatrenia. "Postup podľa tohto zákona sa uplatní, ak sa k 30. novembru 2022 vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR nariadi izolácia osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 alebo karanténa osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19," vysvetlilo Ministerstvo vnútra SR.

Zákon upravuje spôsob uplatnenia i priebeh špeciálneho spôsobu hlasovania, kreovanie špeciálnych volebných komisií a vytváranie príslušných voličských zoznamov, taktiež materiálne a personálne zabezpečenie.

Oprávnený volič, ktorý požiadal o špeciálny spôsob hlasovania v referende, hlasuje do prenosnej volebnej schránky, s ňou i s hlasovacími lístkami a obálkou za ním prídu dvaja členovia špeciálnej volebnej komisie. "Špeciálny spôsob hlasovania v referende sa nevykonáva v zdravotníckom zariadení, v ktorom sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť na lôžku," upozornil rezort vnútra.

Na zabezpečenie špeciálneho spôsobu hlasovania v referende a na zisťovanie výsledkov hlasovania oprávnených voličov, ktorí volili týmto spôsobom, sa podľa návrhu zákona zriadi 79 špeciálnych volebných okrskov, ich územným obvodom je okres. Špeciálna volebná komisia vytvorená pre každý okrsok má sedem členov. "Členovi tejto komisie a zapisovateľovi patrí za vykonávanie činnosti v deň konania referenda odmena vo výške 200 eur. Vodičovi, ktorý bude zabezpečovať prepravu členov špeciálnej volebnej komisie, bude patriť odmena 170 eur," navrhuje MV.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda týkajúceho sa predčasných volieb. Prezidentka sa zaviazala vyhlásiť referendum po rozhodnutí Ústavného súdu SR o jednej z dvoch navrhovaných otázok. V referende určite bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom, alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Za spornú z hľadiska ústavnosti považuje hlava štátu otázku týkajúcu sa požiadavky, aby vláda podala demisiu.