Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Fotografia Lipšica s Nicholsonom nie je z februára 2018

Na Facebooku sa objavila fotografia, podľa ktorej sa mali Daniel Lipšic a Tom Nicholson stretnúť po vražde Jána Kuciaka, ktorá sa stala 21. februára 2018. Fotografia, ktorú zdieľalo viac ako 1300 používateľov Facebooku, pritom vznikla v júni 2012. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Na fotografii vidno Daniela Lišpica a Toma Nicholsona sediacich na terase reštaurácie, ktorá sa nachádza vedľa budovy Národnej rady Slovenskej republiky.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Na Facebooku sa objavila fotografia, podľa ktorej sa mali Daniel Lipšic a Tom Nicholson stretnúť po vražde Jána Kuciaka, ktorá sa stala 21. februára 2018. Fotografia, ktorú zdieľalo viac ako 1300 používateľov Facebooku, pritom vznikla v júni 2012. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Krátko po vynesení rozsudku prvostupňového súdu, ktorým senát Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej neprávoplatne oslobodil Mariana K. a Alenu Zs. z trestného činu objednávky vraždy Jána Kuciaka, bol na súkromnom profile uverejnený príspevok obsahujúci fotografiu právneho zástupcu rodičov Kuciakových Daniela Lipšica a investigatívneho novinára Toma Nicholsona. Príspevok zdieľalo viac ako 1300 používateľov Facebooku, videlo ho takmer 175-tisíc a takmer 550 používateľov ho nahlásilo ako nepravdivý obsah.

Na fotografii vidno Lišpica a Nicholsona sediacich na terase reštaurácie Parlamentka (dnes premenovanej na Restaurant Parlament), ktorá sa nachádza vedľa budovy Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Fotografia bola zverejnená s popisom: "Deň po vykonaní skutku", čím vytvára dojem, že Lipšic a Nicholson sa mali stretnúť nasledujúci deň po vražde Jána Kuciaka, ktorého spolu so snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždili 21. februára 2018.

Fotografia však v skutočnosti pochádza z 20. júna 2012. Uverejnená bola 21. júna 2012 v Novom Čase v článku Lipšic s Nicholsonom: Lovci Goríl si posedeli pri minerálke!

Daniel Lipšic agentúre AFP 8. septembra 2020 emailom potvrdil, že sa s Nicholsonom po vražde Jána Kuciaka nestretol: "S T. Nicholsonom som sa stretol len párkrát v živote. Naposledy to mohlo byť v roku 2012. Od vraždy som sa s ním určite nestretol," uviedol Lipšic pre AFP.

Fotografia však len ťažko mohla vzniknúť v druhej polovici februára, keďže na nej vidno krík obsiaty zelenými listami.