Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Dobšinská ľadová jaskyňa v rokoch 1959 a 1970

Na archívnej snímke zo 17. júla 1970 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke vstupná časť jaskyne zvaná "Cintorín". Foto: TASR - Gabriel Bodnár

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Bratislava 15. júna (TASR/Teraz.sk) - Jedinečné dielo prírody, Dobšinská ľadová jaskyňa, bola objavená pred 145 rokmi, 15. júna 1870.

Krasové územie
V severovýchodnej časti Spišského Rudohoria sa rozprestiera rozsiahle krasové územie Slovenský raj. Pôvodne tu bola hrubá vrstva zvápenatelého a skamenelého morského dna, ktoré sa silou podzemných vulkánov zdvihlo na svoje terajšie miesto.

Na archívnej snímke z 30. mája 1959 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke pohľad z Ružovej záhradky do Veľkej siene.
Foto: TASR - J.Tachezy


Hlboké a strmé
Povrchové vody po dlhé tisícročia pôsobili na túto vrstvu a vyrývali do nej strmé a hlboké kaňony, ktoré sa inde na širokom okolí nevyskytujú. Jedným z nich je aj Stratenská dolina v blízkosti Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorá patrí k prírodným zvláštnostiam Európy

Na archívnej snímke z 30. mája 1959 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke Veľká sieň, Studňa, Gotický oltár. V pozadí snehová záhrada.
Foto: TASR - J.Tachezy


Objavitelia
Banskí inžinieri Eugen Ruffini, Gustáv Lang a Ondrej Méga objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu v roku 1870. Dobšinská ľadová jaskyňa mala ako prvá elektrické osvetlenie už v roku 1886.

Na archívnej snímke zo 17. júla 1970 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke "Ruffinyho koridor".
Foto: TASR - Gabriel Bodnár


Milión metrických centov ľadu
V hlbokej priepasti sa vekmi nahromadilo vyše milióna metrických centov ľadu, ktorý vytvoril nekonečne pestrú ľadovú výzdobu.

Na archívnej snímke z 30. mája 1959 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke organ nad priepasťou Peklo, hlbokou až 130 metrov. V nižších vrstvách sa mení ľadová výzdoba v krapníkovú.
Foto: TASR - J. Tachezy


Sprístupnenie
Dobšinská ľadová jaskyňa bola plne sprístupnená až po oslobodení Československa, keď v nej dokončili elektrifikáciu a potrebné bezpečnostné opatrenia. Vlani ju navštívilo vyše 90 tisíc turistov.

Na archívnej snímke z 30. mája 1959 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke Veľká sieň, Studňa, Gotický oltár. V pozadí snehová záhrada.
Foto: TASR - J.Tachezy


Jedinečné dielo prírody
Dĺžka chodieb v jaskyni meria 1386 m. Množstvo ľadu sa odhaduje na 145 000 m3, hrúbka na 25 metrov. Prehliadka tejto ľadovej krásy trvá pol hodiny.

Na archívnej snímke zo 17. júla 1970 Dobšinská ľadová jaskyňa. Na snímke reštaurácia a ubytovňa pri Dobšinskej ľadovej jaskyni.
Foto: TASR - Gabriel Bodnár