Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Prvá návšteva Jána Pavla II. na Slovensku, rok 1990

Pápež Ján Pavol II. navštívil 22. apríla 1990 Bratislavu. Na archívnej snímke posledné chvíle pred odletom /zľava/ predseda FZ ČSFR Alexander Dubček a hlava rímskokatolíckej cirkvi počas rozlúčky na bratislavskom letisku v Ivanke pri Dunaji. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ján Pavol II. navštívil Slovensko celkovo trikrát. Po prvý raz sa tak stalo 22. apríla 1990 ešte v rámci Československa.

Bratislava 3. apríla 2015 (TASR/Teraz.sk) - Práve pred desiatimi rokmi, vo veku 84 rokov, na následky ťažkej choroby skonal v Apoštolskom paláci vo Vatikáne prvý slovanský pápež Ján Pavol II. Stalo sa to 2. apríla 2005, v predvečer sviatku Božieho milosrdenstva .



Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR vám pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z historicky prvej návštevy pápeža Jána Pavla II. na území Slovenska v roku 1990.

Slovenská zem

Ján Pavol II. navštívil Slovensko celkovo trikrát. Po prvý raz sa tak stalo 22. apríla 1990 ešte v rámci Československa, keď odslúžil omšu na letisku vo Vajnoroch.

Na archívnej snímke pápež Ján Pavol II. pokľakol a pobozkal slovenskú zem.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Úmysel návštevy

Pápež Ján Pavol II. navštívil 22. apríla 1990 Bratislavu s cieľom uctiť si pamiatku vierozvestov a patrónov Európy s. Cyrila a Metoda. Do Bratislavy priletel z Velehradu.

Na archívnej snímke Svätý Otec a slovenský arcibiskup Ján Sokol (vpravo) na papamobile pozdravujú veriacich.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Omša na letisku

Na upravenom letisku vo Vajnoroch celebroval za prítomnosti státisícov veriacich slávnostnú omšu.

Na archívnej snímke hlava rímskokatolíckej cirkvi na ceste k oltáru.
Foto: TASR - Alexander Buzinkay


Vzácne dedičstvo

Pápež Ján Pavol II. vyjadril presvedčenie, že dvojitá láska k Panne Márii a Petrovmu nástupcovi je vzácnym dedičstvom svätých vierozvestov Cyrila a Metoda.

Na archívnej snímke Ján Pavol II. počas príhovoru.
Foto: TASR - Ivan Rychlo


Rozlúčka v Ivanke pri Dunaji

Pred odletom po prvej návšteve Slovenska sa s Jánom Pavlom II. prišiel na letisko v Ivanke pri Dunaji rozlúčiť predseda FZ ČSFR Alexander Dubček. Poliak, vlastným menom Karol Józef Wojtyla, navštívil Slovensko ešte dvakrát. V dňoch 30. júna až 3. júla 1995 už na území samostatnej Slovenskej republiky, poslednú návštevu uskutočnil v dňoch 11. až 14. septembra 2003.

Na archívnej snímke posledné chvíle pred odletom hlavy rímskokatolíckej cirkvi z prvej návštevy Slovenska. Na snímke vľavo Alexander Dubček.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Odkaz Slovensku

"Slovensko má veľkú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte! Je povolané ponúknuť svoj veľmi významný príspevok k pravému pokroku európskeho kontinentu svojimi tradíciami a kultúrou, svojimi mučeníkmi a vyznávačmi, ako aj živými silami svojich nových generácií. Slovensko je povolané ponúknuť Európe predovšetkým dar viery v Krista a svojej oddanosti Panne Márii," povedal dnes už svätý Ján Pavol II. Slovákom, ktorí ho v novembri 1996 prišli pozdraviť pri 50. výročí jeho kňazskej vysviacky.