Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Žatva v Československu od roku 1948 do roku 1991

Na archívnej snímke z 25. augusta 1949 žatva v Rači. Foto: TASR - Koloman Cích

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát zo žatevných prác v rokoch 1948 až 1991.

Bratislava 4. júla (TASR/Teraz.sk) - Poľnohospodári v týchto dňoch začali žatevné práce. Pri tejto príležitosti prinášame archívne fotografie zachytávajúce žatvu v ČSR a v ČSSR v rokoch 1948 - 1991.

1948

Na archívnej snímke z 28. júla 1948 mlatba v Trnavskom okrese.
Foto: TASR - Kövary


Na archívnej snímke z 28. júla 1948 mlatba v Trnavskom okrese.
Foto: TASR - Kövary


Na archívnej snímke z 28. júla 1948 mlatba v Trnavskom okrese.
Foto: TASR - Kövary


Na archívnej snímke z 28. júla 1948 mlatba v Trnavskom okrese.
Foto: TASR - Kövary


Na archívnej snímke z 10. augusta 1948 mlatba v Ivanke pri Dunaji.
Foto: TASR - Ladislav Roller


1949

Na archívnej snímke zo 4. júla 1949 žatva v okrese Dunajská Streda. Na štátnych statkoch začala v týchto dňoch žatva, ktorá bude mimoriadne dobrá. Kosu je treba dobre nakovať, aby práca bola chytro skončená.
Foto: TASR - Oldřich Staněk


Na archívnej snímke zo 16. júla 1949 v Alekšinciach dobrovoľné brigády úspešne pomáhajú zdolať žatevné práce. Na snímke brigádničky a brigádnici pri prevážaní z jedného pracovného úseku na druhý.
Foto: TASR - Ladislav Roller


Na archívnej snímke zo 16. júla 1949 v Alekšinciach dobrovoľné brigády úspešne pomáhajú zdolať žatevné práce. Na štátnom majetok v Alekšinciach prišla pomôcť aj brigáda príslušníkov vojenského útvaru 2245.
Foto: TASR - Ladislav Roller


Na archívnej snímke zo 16. júla 1949 v Alekšinciach dobrovoľné brigády úspešne pomáhajú zdolať žatevné práce. Na štátnom majetku v Alekšinciach pracujú brigádnici a brigádničky, ktorých pričinením sa žatevné práce už skončili.
Foto: TASR - Ladislav Roller


Na archívnej snímke z 25. augusta 1949 žatva v Rači.
Foto: TASR - Koloman Cích


Na archívnej snímke z 25. augusta 1949 žatva v bratislavskej Rači.
Foto: TASR - Koloman Cích


1950

Na archívnej snímke z 12. júna 1950 na štatnych majetkoch v Hubiciach začali kosiť ozimný jačmeň.
Foto: TASR - Anton Tarkoš


Na archívnej snímke z 12. júna 1950 na štatných majetkoch v Hubiciach začali kosiť ozimný jačmeň. Zábery zo žatvy, ktorú prevádzali samoviazače.
Foto: TASR - Anton Tarkoš


1969

Na archívnej snímke zo 16. júla 1969 žatva na Hornej Nitre. Obilie dozrelo už aj v severných oblastiach Hornej Nitry. Poľnohospodári očakávajú aj tu bohatšiu úrodu ako vlani. Pre bezstratový zber sú odhodlaní urobiť všetko, len aby sa počasie umúdrilo. Družstevníkov v Nadliciach v okrese Topoľčany (na snímke) čaká v tohtoročnej žatve zobrať úrodu oblilia z plochy 320 ha. Len čo im to počasie dovollilo vyšli v pondelok do poľa. Kým dva kombajny SK- 4 kosili pšenicu, traktoristi Miroslav Števič, Jozef Tonka a Ľubomír Kopček začali na 19 hektárovom láne zber jarného jačmeňa pomocou samoviazačov. Podľa slov agronóma Antona Dubroveckého očakávajú u jačmeňa odrody Dvoran bohatú úrodu až 38 q v priemere z hektára.
Foto: TASR - Koloman Cích


Na archívnej snímke zo 16. júla 1969 žatva na Hornej Nitre. Živo je na obilných lánoch JRD Horné Štitáre v okrese Topoľčany. Družstevníci využívajú každú priazeň počasia na zber bohatej úrody obilia, ktoré v tomto roku pestovali na ploche 230 ha.
Foto: TASR - Koloman Cích


Na archívnej snímke zo 16. júla 1969 žatva na Hornej Nitre. Živo je na obilných lánoch JRD Horné Štitáre v okrese Topoľčany. Na snímke agronóm Ivan Šidlík pri pracovnej porade s posádkou výpomocného kombajnu z JRD Bytčica Karolom Štafenom a Vladimírom Zaťkom.
Foto: TASR - Koloman Cích


Na archívnej snímke zo 16. júla 1969 žatva na Hornej Nitre. Živo je na obilných lánoch JRD Horné Štitáre v okrese Topoľčany. Pšenica odrody Mironovská, ktorú majú zasiatu na 100 ha, sľubuje v priemere až 42 q z hektára.
Foto: TASR - Koloman Cích


1970

Na archívnej snímke z 3. júla 1970 žatva na južnom Slovensku. Medzi prvými na Slovensku začali žať ozimnú repku poľnohospodári v okrese Dunajská Streda, ktorí v tomto roku pestovali túto plodinu na ploche 861 ha. Úroda je dobrá, čo umožní celookresný priemer 17,8 q z jedného hektára nielen splniť, ale i prekročiť. Na JRD Mliečno mlátia repku dvomi kombajnami Ladislav Kovácz a Ľudovít Vaši (na snímke).
Foto: TASR - Koloman Cích


1989

Na archívnej snímke z 23. júla 1989 žatevné práce v Novom Meste nad Váhom. Krásne slnečné počasie počas víkendu využívajú na žatevné práce aj pracovníci najväčšieho poľnohospodárskeho podniku v okrese Trenčín - Štátneho majetku Nové Mesto nad Váhom. Tento štátny majetok má 4 hospodárstva s celkovou výmerou 3421 hektárov ornej pôdy.
Foto: TASR - Peter Šimončík


Na archívnej snímke z 23. júla 1989 žatevné práce v Novom Meste nad Váhom. Krásne slnečné počasie počas víkendu využívajú na žatevné práce aj pracovníci najväčšieho poľnohospodárskeho podniku v okrese Trenčín - Štátneho majetku Nové Mesto nad Váhom. Tento štátny majetok má 4 hospodárstva s celkovou výmerou 3421 hektárov ornej pôdy. Na snímke zber jačmeňa na láne Modlenická pri Novom Meste nad Váhom. Traktorista Karol Breznický rozhŕňa čerstvo zožatý jačmeň na vlečke traktora, tak, aby straty počas transportu boli minimálne.
Foto: TASR - Peter Šimončík


1991

Na archívnej snímke z 10. júla 1991 začiatok žatvy v Poľnohospodárskom družstve Rusovce. Prvé klasy ozimného jačmeňa na výmere 113 hektárov padli v týchto dňoch v Poľnohospodárskom družstve Dunaj v Bratislave-Rusovciach.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


Na archívnej snímke z 10. júla 1991 začiatok žatvy v Poľnohospodárskom družstve Rusovce. Prvé klasy ozimného jačmeňa na výmere 113 hektárov padli v týchto dňoch v Poľnohospodárskom družstve Dunaj v Bratislave-Rusovciach. Na snímke zber ozimného jačmeňa (odroda Kompolty) na družstevných lánoch.
Foto: TASR - Drahotín Šulla