Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fond na podporu umenia: Dotačný program Mesto kultúry pokračuje

Na archívnej snímke zľava riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Revúca Karin Kilíková, primátor mesta Revúca Július Buchta a riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik 25. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia.

Bratislava 23. júla (TASR) - Dotačný program Fondu na podporu umenia (FPU) Mesto kultúry bude pokračovať. Prvá výzva na tzv. prípravnú fázu, v ktorej môžu mestá prihlásiť svoju kandidatúru a projekt, sa otvorí už na konci septembra. Vyplýva to z harmonogramu výziev na rok 2023, ktorý FPU zverejnil na svojej stránke.

Podľa tohto harmonogramu má fond v decembri vyhodnotiť prípravnú fázu a vybrať tak maximálne tri mestá, ktoré budú môcť doplniť svoj projekt a uchádzať sa o udelenie titulu Mesto kultúry 2024 i príslušnú dotáciu. Oznámenie o výsledku fond predpokladá v druhej polovici apríla 2023.

FPU zvažoval dočasné pozastavenie dotačného programu, dôvodom bola obava z možnej kolízie tohto projektu s prípravou a aktivitami, súvisiacimi s udelením titulu Európske hlavné mesto kultúry 2026 pre Trenčín.

V roku 2022 je slovenským Mestom kultúry Revúca, v roku 2023 sa týmto titulom nebude pýšiť žiadne sídlo. Projekty dvoch kandidujúcich miest Šaľa a Spišské Vlachy zhodnotili fond a odborná hodnotiaca skupina ako nedostatočne kvalitatívne pripravené.

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Národný titul získali v minulosti okrem Revúcej tiež Banská Štiavnica, Nové Zámky a Stará Ľubovňa.