Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zvažuje sa dočasné pozastavenie grantového programu Mesto kultúry

Na archívnej snímke riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík. Foto: TASR Jakub Kotian

Zvažujeme teda i dočasné pozastavenie grantového programu na dva-tri roky. Ešte však nebolo nič rozhodnuté, povedal v stredu riaditeľ fondu Jozef Kovalčíkz, dôrazňujúc, že nejde o trvalé zrušenie.

Bratislava 25. mája (TASR) – Grantový program Fondu na podporu kultúry (FPU) Mesto kultúry bude mať možno dočasnú prestávku. Pripustil to riaditeľ fondu Jozef Kovalčík, vysvetľujúc dočasné pozastavenie kolíziou s programom, ktorý sa týka projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2026.

Titul EHMK 2026 získal Trenčín a prvé podujatia, ktoré sa k tomuto projektu viažu, sa začnú v roku 2023. "Preto rozoberáme to, ako to urobíme, aby neprichádzalo ku kolízii oboch programov. Zvažujeme teda i dočasné pozastavenie grantového programu na dva-tri roky. Ešte však nebolo nič rozhodnuté," povedal v stredu Kovalčík, zdôrazňujúc, že nejde o trvalé zrušenie.

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. V doterajšej existencii programu titul získali Banská Štiavnica, Nové Zámky, Stará Ľubovňa a pre rok 2022 Revúca. Mesto na Gemeri plánuje v rámci tohto projektu približne 150 podujatí, otvorí ich multižánrový program 18. júna.