Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Francúzsko vyznamenalo slovenského veľvyslanca M. Eštoka

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštok. Foto: TASR Urad vlady SR

Marek Eštok je slovenským veľvyslancom vo Francúzsku od roku 2010. Francúzsko mu udelilo Rad čestnej légie v triede Veliteľ.



Bratislava 10. marca (TASR) – Veľvyslanec SR v Paríži Marek Eštok je ďalším Slovákom, ktorý získal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie. Pri príležitosti dnešnej návštevy SR mu ho v mene prezidenta Francúzskej republiky Francoisa Hollanda odovzdal francúzsky minister zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Jean-Marc Ayrault.

Šéf francúzskej diplomacie sa slovenskému ambasádorovi súčasne poďakoval za všetko, čo na svojom poste urobil pre rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov. "Vyzdvihol i jeho prínos ku skvalitneniu a zintenzívneniu vzájomného dialógu,“ uviedol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na sociálnej sieti.

Marek Eštok je slovenským veľvyslancom vo Francúzsku od roku 2010. Francúzsko mu udelilo Rad čestnej légie v triede Veliteľ.

Rad Čestnej légie v roku 1802 zaviedol Napoleon Bonaparte ako vyznamenanie za vojenskú a civilnú službu, od roku 1804 sa používa ako štátne vyznamenanie. V súčasnosti je udeľované nielen za vojenský, ale aj kultúrny, vedecký a spoločenský prínos pre Francúzsko.