Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Francúzsky šéf školstva poďakoval Gröhlingovi za boj proti šikane

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Som preto veľmi rád, že ako ministerstvo spolupracujeme na týchto aktivitách, ktoré pomáhajú predchádzať šikane a robia zo škôl lepšie, tolerantnejšie a bezpečnejšie miesta, priblížil Gröhling.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Prvý novembrový štvrtok je od minulého roka Medzinárodným dňom proti násiliu a šikanovaniu v škole vrátane kyberšikany. Práve školská šikana bola hlavnou témou medzinárodnej online konferencie pod taktovkou francúzskeho ministerstva školstva, mládeže a športu. Pri tejto príležitosti francúzsky šéf školstva Jean-Michel Blanquer poďakoval rezortnému kolegovi Branislavovi Gröhlingovi (SaS), pretože obaja sa rozhodli proti tomuto problému bojovať. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Považujem za dôležité, aby škola nebola iba miestom, kde sa žiaci vzdelávajú, ale aj miestom, kde si osvoja hodnoty, naučia sa rešpektovať druhých a miestom, kde sa každý žiak, ale aj zamestnanec bude cítiť bezpečne. Som preto veľmi rád, že ako ministerstvo spolupracujeme na týchto aktivitách, ktoré pomáhajú predchádzať šikane a robia zo škôl lepšie, tolerantnejšie a bezpečnejšie miesta," priblížil Gröhling. Aj preto rezort školstva v spolupráci s Nadáciou Markíza a Linkou detskej istoty spustil projekt Odpíšeme Ti. Jeho cieľom je dať možnosť šikanovaným spojiť sa so psychológom a nájsť potrebnú pomoc cez web www.odpisemti.sk.

Zároveň je pripravený akčný plán riešenia a prevencie šikanovania v školách a školských zariadeniach. Cieľom je eliminácia šikanovania v školách a školských zariadeniach tak, aby sa každý žiak, pedagogický a odborný zamestnanec mohol cítiť a vzdelávať v škole bezpečne. Na pláne majú participovať okrem ministerstva a priamo riadených organizácií rezortu aj organizácie zastrešujúce školy, centrá pedagogicko-psychologickej pomoci a prevencie a ďalšie neziskové organizácie pôsobiace v témach prevencie rizikového správania sa a spolupráce s rodičmi.