Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

François Hollande absolvoval oficiálnu návštevu Slovenska

Na prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestoval 29. októbra 2013 do Bratislavy prezident Francúzska Francois Hollande. Na snímke slovenský prezident Ivan Gašparovič (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande počas oficiálneho privítacieho ceremoniálu 29. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Na prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestoval 29. októbra 2013 do Bratislavy prezident Francúzska Francois Hollande. Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico 29. októbra 2013 na Úrade vlády v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Francúzsky prezident François Hollande udelil Ivanovi Gašparovičovi Veľký kríž Čestnej légie – najvyššie štátne vyznamenanie Francúzskej republiky.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič získal ako prvý Slovák Veľký kríž Čestnej légie – najvyššie štátne vyznamenanie Francúzskej republiky. Slovenskému prezidentovi ho udelil francúzsky prezident François Hollande, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve SR. Gašparovič udelil svojmu francúzskemu partnerovi zasa najvyššie vyznamenanie SR – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Stretnutím a rokovaním oboch prezidentov v Prezidentskom paláci sa začal program oficiálnej návštevy Françoisa Holanda na Slovensku. Prezident SR Ivan Gašparovič na tlačovej konferencii po stretnutí označil Hollandovu návštevu ako historickú i symbolickú. "Pán prezident Hollande prichádza nielen v roku, keď si pripomíname 20. výročie vzniku Slovenskej republiky, ale tiež pri príležitosti 95. výročia vzniku prvej Československej republiky, pri ktorom Francúzsko zohralo významnú úlohu," uviedol Gašparovič.

Francúzsko je podľa Gašparoviča pre SR strategickým partnerom, čoho dôkazom je podpis Akčného plánu strategického partnerstva na obdobie 2013-2018. "Vyjadrili sme záujem pokračovať v rozvíjaní spolupráce v oblasti ekonomicky, školstva, kultúry, vedy i výskumu," povedal. Informoval taktiež, že so svojím francúzskym partnerom našli zhodu v otázkach jadrovej energetiky. "Zhodli sme sa na tom, že peniaze, ktoré získavame demontážou jadrových elektrární by mali byť použité na výskum novej generácie bezpečných jadrových reaktorov," povedal Gašparovič. Otázkou vzájomného rozhovoru boli podľa Gašparoviča aj otázky zahraničnej politiky. "Hovorili sme aj o pozitívach Vyšehradskej štvorky i o záujme Francúzska o stredoeurópsky priestor, z ktorého tento región vždy profitoval," uviedol Gašparovič.






Hollande vyzdvihol dvadsaťročnú cestu Slovenska

François Hollande vyzdvihol vo svojom príhovore dvadsaťročnú cestu Slovenska v ére samostatnosti. "Máte stabilné inštitúcie, ekonomickú stabilitu, hospodársku dynamiku," uviedol francúzsky prezident. Poukázal rovnako na blízke vzťahy oboch krajín v minulosti i v súčasnosti. Podpis Akčného strategického plánu podľa neho môže naďalej rozvíjať ekonomickú spoluprácu, ale aj partnerstvo v oblasti vedy, výskumu a kultúry. V tejto súvislosti pripomenul práve slovensko-francúzske partnerstvo, zastúpené mestami Marseille a Košice, ktoré sa stali Hlavnými kultúrnymi mestami Európy v roku 2013. Hollande ocenil aj rovnaké pozície, ktoré obe krajiny zastávajú v oblasti európskej a svetovej politiky a spolupráce krajín v rámci EÚ.


F. HOLLANDE: Máme povinnosť vytvárať Európu tak, aby dávala nádej

Francúzsky prezident Francois Hollande
Foto: TASR/Martin Baumann
Spolupráca v oblasti jadrovej energie a riešenie problému nezamestnanosti mladých sú oblasti pre veľmi úzku spoluprácu Slovenska a Francúzskej republiky. Po dnešnom Okrúhlom stole a spoločnom rokovaní sa na tom zhodli prezident Francúzskej republiky Francois Hollande a slovenský premiér Robert Fico.

Fico vo svojom príhovore vyzdvihol líderskú pozíciu francúzskeho prezidenta pri presadzovaní myšlienok podpory hospodárskeho rastu a vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí. Zdôraznil, že po opatreniach na pôde Európskej únie sa podarilo Európe prekonať najťažšie obdobie hospodárskej krízy. "Po tejto etape boja s krízou však musíme reagovať na sociálne dopady krízy a na otázky hospodárskeho rastu," pripomenul premiér. "Po reštriktívnych opatreniach, ktoré museli prísť, musí prísť aj čas doručovania dobrých správ, ktoré sa týkajú aj rastu pracovných miest," doplnil.



Predseda vlády SR uviedol, že pri presadzovaní týchto myšlienok bude mať Francúzsko v Slovensku vždy oporu. Podľa francúzskeho prezidenta je povinnosťou európskych lídrov vytvárať budúcnosť Európy tak, aby dávala nádej. "Aby bránila extrémizmu, ktorý je vo východnej i západnej Európe, extrémizmu, ktorý vychádza z frustrácie a strachu o budúcnosť a beznádeje," uviedol Hollande.

V oblasti vzájomnej spolupráce Fico pripomenul podpis nového Akčného plánu strategického partnerstva medzi oboma krajinami na roky 2013-2018, v rámci ktorého sa môže rozvíjať spolupráca v 14 oblastiach. Špeciálne menoval oblasť výroby elektrickej energie z jadra. Spomenul pritom napríklad program Allegro, ktorý sa zaoberá výskumom novej generácie bezpečných jadrových reaktorov, na ktorom sa podieľa Slovensko a ktorý má podporu Francúzska.



"Vláda SR má neustály záujem o výstavbu úplne nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach, tu sa teda takisto otvára možnosť spolupráce s Francúzskom ako krajinou, ktorá má v tejto oblasti výroby elektrickej energie z jadra veľké skúsenosti," povedal premiér.

Druhý projekt, ktorým sa podrobne Hollande a Fico zaoberali, bola otázka väčšej pružnosti eurofondov na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých. "Nechceme prijať nový fond, ale spôsob, akým sa peniaze s eurofondov môžu efektívnejšie použiť pre vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí," uviedol Hollande. "Ak dnes hrozí viacerým krajinám, že nevyčerpajú tieto zdroje, nájdime mechanizmus, ktorým sa tieto zdroje ocitnú v jednom balíku a ten sa exkluzívne použije na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí," doplnil Fico. Práve riešenie problémov s nezamestnanosťou mladých ľudí v EÚ bude téma novembrovej konferencie v Paríži, na ktorú prezident Hollande pozval slovenského premiéra.

Počas dnešnej návštevy absolvoval Francois Hollande stretnutie s najvyššími ústavnými predstaviteľmi SR i primátorom hlavného mesta Bratislavy. Zúčastnil sa tiež na rokovaní za Okrúhlym stolom, venovanom strategickému partnerstvu Francúzska a Slovenskej republiky, a na Bratislavskom hrade otvoril výstavy Umenie a príroda stredoveku prostredníctvom zbierok múzea Cluny a Neznáme poklady francúzsko-slovenskej histórie.