Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

František I.: Urobil som chyby vo funkcii šéfa Finančnej správy

Na archívnej snímke František I. Foto: TASR Jakub Kotian

František I. bol 30. júla prepustený z väzby.

Bratislava 26. júla (TASR) – Bývalý šéf Finančnej správy SR František I. po štvrtkovom výsluchu na Národnej kriminálnej agentúre v kauze Mýtnik priznal, že urobil vo svojej funkcii chyby. Odmieta, že by ho niekto na výpovede navádzal.

Deklaroval, že zodpovedal všetky otázky orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a vypovedal o všetkých skutkoch tak, ako si ich pamätá. Tvrdí, že pre spoluprácu s OČTK sa rozhodol na základe viacerých okolností, považoval to za správne. O svoj život sa podľa vlastných slov neobáva.

„Vyhodnocujem to tak, že som urobil chyby v pozícii prezidenta Finančnej správy. Je mi to ľúto. Aj toto uvedomenie si prispelo k môjmu rozhodnutiu, že spolupracovať s OČTK je správne," priznal.

Podľa vlastných slov sa necíti ako udavač. Deklaroval, že o všetkých skutkoch vypovedal tak, ako ich zažil, ako si ich pamätá a ako ich vníma v čase, keď o nich vypovedá. „Odpovedal som, verím detailne, na všetky otázky OČTK," dodal s tým, že sa nechce bližšie vyjadrovať vzhľadom na neverejnosť konania, aby neohrozil vyšetrovanie.

Nechcel povedať ani to, či pri štvrtkovom výsluchu vysvetlil niektoré nezrovnalosti s inými výpoveďami. Za svojimi tvrdeniami si stojí. Na otázku, či ho vyšetrovatelia navádzali na konkrétne odpovede, odpovedal, že niečo také nezažil.

„Mňa nikto nikdy na nič nenavádzal," podčiarkol. V súvislosti s podmienkami vo väzbe dodal, že ho nikto netýral. „Na človeka, ktorý predtým nikdy nemal problém so zákonom, je to veľký psychický tlak, to môžem potvrdiť," doplnil.

František I. bol 30. júla prepustený z väzby. Stíhaný je za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy. Čelí aj obvineniu z nedávnej policajnej akcie Mýtnik III, keď bolo z korupčnej trestnej činnosti obvinených dovedna osem osôb.