Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

František M. obvinený z terorizmu bude stíhaný väzobne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Spoluobvinená Zuzana K. bude zase stíhaná na slobode.

Bratislava 28. apríla (TASR) - František M. obvinený z trestných činov terorizmu bude väzobne stíhaný. Spoluobvinená Zuzana K. bude stíhaná na slobode. Rozhodol o tom v stredu Najvyšší súd (NS) SR. Odvolací súd zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z 2. apríla, ktorý dvojicu zobral do väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 2T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie ŠTS, ktorým boli obvinení František M. a Zuzana K. vzatí do väzby, a sám rozhodol tak, že obvineného Františka M. vzal do útekovej a preventívnej väzby. Obvinenú Zuzanu K. prepustil z väzby na slobodu. Senát NS SR na rozdiel od ŠTS nezistil u obvinených dôvody kolúznej väzby, ako ani väzby v prípade trestných činov terorizmu," objasnila hovorkyňa.

Ako ďalej zdôraznila, senát dospel k záveru, že dôvodnosť trestného stíhania pre trestný čin teroristického útoku nie je nateraz daná. To však nevylučuje inú právnu kvalifikáciu skutku, za ktorý sú obvinení stíhaní.

"Som rád, že NS SR sa stotožnil s názorom obhajoby, že v danom prípade nemôže ísť o trestný čin tak, ako bol pôvodne zakvalifikovaný, a prichádza do úvahy iná právna kvalifikácia. Podľa môjho názoru nie sú dané ani dôvody na väzobné stíhanie a preto sa obrátime na Ústavný súd SR," povedal pre TASR obhajca Michal Mandzák.

Františka M. a Zuzanu K. zadržala polícia koncom marca. Dvojicu obvinila z terorizmu, za čo jej hrozí doživotný trest odňatia slobody. Napokon ich sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie 2. apríla zobrala do väzby. Podľa medializovaných správ mal byť dôvodom obvinení list, v ktorom hrozili vláde, prezidentke SR a posluhovačom a vlastizradcom. V liste zaslanom médiám hrozili, že ak vládny kabinet do konca marca neodíde, prídu kruté a krvavé časy. Zároveň hrozili likvidáciou budovy úradu vlády a iných budov.