Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odsúdený František Mojžiš z Drukosu chce ísť znovu pred súd

František Mojžiš Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mojžiš požiadal o obnovu konania Špecializovaný trestný súd v Pezinku, a to koncom júna tohto roku, rozhodne sa v januári.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos - František Mojžiš, ktorý si od polovice júna 2012 odpykáva právoplatný 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu, sa znovu postaví pred súd.

Mojžiš totiž požiadal o obnovu konania Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), a to koncom júna tohto roku. "Žiadosť prišla na súd 23. júna," informovala TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. O tom, či obnovu konania súd povolí, rozhodne ŠTS v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica na svojom zasadnutí naplánovanom na 12. januára budúceho roku.

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos si od 14. júna 2012 právoplatne odpyká spomínaný 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu, keď o tom vtedy rozhodol trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS). Mojžiša hneď po vynesení verdiktu príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) eskortovali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

"Skutok podvodu sa stal, ako sa uvádza v obžalobe," skonštatoval vtedy mimo iného v odvodnení rozhodnutia predseda senátu NS. Na prevádzku činnosti svojej spoločnosti získaval prostriedky od občanov, ktorým sľuboval nereálne zhodnotenie ich financií. Proti rozhodnutiu nebol žiadny opravný prostriedok. "NS svojím rozhodnutím dal definitívnu bodku za podnikateľským zlým snom a snom o nečestnom podnikaní," povedal vtedy prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Ide o čiastočnú satisfakciu pre približne 25.000 poškodených, ktorí vo väčšine prípadov prišli o svoje celoživotné úspory. Mojžiš si trest odpykáva v ústave z minimálnym stupňom stráženia.

Tlačová konferencia generálneho riaditeľa Drukos s.r.o., Banská Bystrica Františka Mojžiša /na snímke/ v roku 1999
Foto: TASR/Vladimír Benko


Senát NS tak v júni 2012 zamietol odvolanie Mojžiša voči verdiktu nižšieho Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý ho odsúdil v roku 2011 na 8,5 roka za podvod. Obžalovaný žiadal mimo iného, aby sa vec vrátila prvostupňovému súdu, a aby sa vykonali iné nové znalecké posudky. "Nie som gauner ani podvodník. Radšej by som umrel, ako sa aj snažili v minulosti o moju fyzickú likvidáciu," povedal krátko pred vynesením verdiktu pre TASR Mojžiš. Podľa vyjadrení Mojžiša jeho spoločnosť Drukos bola prosperujúca a dynamická a mal ďalšie projekty, ktoré mu "chceli zlikvidovať".

Bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Mojžiša 3. mája 2011 ŠTS v Pezinku odsúdil za podvod na 8,5 roka väzenia. Odsedieť si ich mal vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd ho uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos. Súd tvrdil, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť.

Podľa obžaloby, ktorá bola na súde od 4. novembra 2008, bol Mojžiš zodpovedný, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze tisícky ľudí. Mojžišovi pôvodne hrozilo päť až 12 rokov za mrežami. Stíhaný bol na slobode. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007.