Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Frešo: Za nízke dôchodky z II. piliera je zodpovedný Robert Fico

Na snímke vľavo poslanci NRSR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS) počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico dnes avizoval, že jeho vláda musí prijať kategorické riešenia v 2. pilieri. Je nevýhodný pre ľudí, ktorí majú vyšší vek, pre ľudí s nižšími príjmami, vyhlásil predseda vlády.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) -Vlády Roberta Fica urobili zo sporiteľov pre životné poisťovne absolútne nedôveryhodných klientov a tí dnes nesú následky v podobe nízkych penzií. Pre Teraz.sk to v tlačovom vyhlásení uviedla SDKÚ-DS. „Výsledkom všetkých diletantských zásahov Roberta Fica a jeho socialistických vlád sú nízke dôchodky, ktoré vyplácajú životné poisťovne klientom,“ tvrdí predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Obidve socialistické vlády podľa tejto strany "zámerne poškodzovali ľudí, ktorí si do dnešného dňa na svoje penzijné účty uložili šesť miliárd eur".

„Jedinou agendou Roberta Fica od roku 2006, kedy sa prvýkrát stal predsedom vlády, bolo systematické a cieľavedomé decimovanie II. piliera. Postupnými krokmi útočil na systém, v ktorom si v súčasnosti šetrí na dôchodok 1,5 milióna ľudí. Robert Fico je zodpovedný za znehodnotenie časti úspor ľudí počas finančnej krízy, za narúšanie stability a udržateľnosti systému a za zníženie príspevkov na súkromné účty ľudí,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

SDKÚ-DS sa obáva, že pri razantných krokoch, ktoré avizoval Robert Fico, sa jeho kabinet bude inšpirovať Viktorom Orbánom.

„Poisťovne preto neveria, že II. pilier je dlhodobý projekt a výsledkom je dnešná výška penzií,“ dodal Frešo.

„Robert Fico na tlačovej konferencii ohlásil kategorické riešenia, čo môže znamenať ďalší pokus o znárodnenie II. piliera. Je v ňom nasporených už vyše šesť mld. eur na súkromných účtoch sporiteľov, v ich vlastníctve,“ dodal exminister práce a zakladateľ II. piliera Ľudovít Kaník.

Vláda podľa SDKÚ-DS zanedbala a podcenila situáciu pri vyplácaní dôchodkov a nijako nestanovila rámce a podmienky pre životné poisťovne, čo tieto neadekvátne využili. Tieto chyby a zlyhania vlastných vlád a Fica osobne, chce teraz podľa SDKÚ-DS premiér využiť na “kategorické” opatrenia proti II. pilieru. "Vidieť za tým môžeme práve jeho vysnívané zrušenie II. piliera a znárodnenie úspor sporiteľov. Pritom sa jasne ukázalo, že hneď po tom ako prestali nezmyselné politické útoky a presadzovanie škodlivej legislatívy proti II. pilieru, sa výnosy v II. pilieri prudko zvýšili a dosahujú rekordné hodnoty," tvrdí SDKÚ-DS.

Vlády by podľa SDKÚ-DS teraz mala vyriešiť situáciu tak, aby na ňu nedoplácali sporitelia. "V indexových fondoch až 17%, v akciových vyše 10%, v zmiešaných 7-8% a v garantovaných, najmenej 2-3%. To sú pritom tie, do ktorých vláda tlačila svojou kampaňou ľudí. Druhý pilier funguje a je úspešný, ľuďom konečne zarába peniaze na penzie," tvrdí strana Pavla Freša.

Premiér Robert Fico dnes avizoval, že jeho vláda musí prijať "kategorické riešenia" v 2. pilieri. "Je nevýhodný pre ľudí, ktorí majú vyšší vek, pre ľudí s nižšími príjmami. Toto všetko sa dnes absolútne potvrdilo. Mali sme pravdu, keď sme druhý pilier kritizovali. To, čo sa udialo pri výplate prvých 3000 dôchodkov, úplne potvrdilo naše výhrady. Môžem potvrdiť, že našou úlohou už nie je nič iné len prijať kategorické riešenia. Budeme vás o nich informovať na budúci týždeň," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii Fico.

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas tlačovej konferencie na tému prezentácia prvého opatrenia z druhého sociálneho balíčka - projekt Rodina a práca a Detské kútiky, 16. januára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Minister práce Ján Richter (Smer-SD) o súčasnej situácii v 2. pilieri v rámci pracovného stretnutia rokoval so životnými poisťovňami, dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS), Národnou bankou Slovenska (NBS), ako aj zástupcami Ministerstva financií (MF) SR. "Pomenovali sa otázky, ktoré s problematikou súvisia. Ostali aj nejaké konkrétne úlohy. V istom časovom období, možno týždňa - dvoch, vás budeme informovať o záveroch vyplývajúcich z tohto rokovania," priblížil Richter.

Zároveň uviedol, že v 2. pilieri dosiahne zhodnotenie úspor približne 250.000 až 300.000 sporiteľov. "Je to výsledok masívnej kampane. Viacerí boli podvedení, podľahli masívnej kampani zo strany pravicových politikov a teraz sa preukazuje výsledok," uviedol príčiny nízkych prvých dôchodkov z 2. piliera Richter.

Opoziční poslanci Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Jozef Mihál (SaS) aj Ivan Švejna (Most-Híd) vyzvali vládu, aby urýchlene novelizovala zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Dôvodom sú práve nízke dôchodky, ktoré dostanú z 2. piliera prví dôchodcovia.

Mihál upozornil, že strana SaS pri schvaľovaní novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení žiadala umožnenie výplaty dôchodkov aj iným subjektom, napríklad bankám alebo samotným dôchodkovým správcovským spoločnostiam, a aby možnosti výplaty dôchodkov boli rozšírené aj na takzvaný programový výber. Ministerstvo však tieto pripomienky neprijalo. "Tak sa stalo to, čo sa dalo čakať. Dôchodky budú vyplácať len tri životné poisťovne. Konkurencia medzi nimi je tak minimálna a dokonca hrozí podozrenie z kartelových dohôd," tvrdí Mihál.