Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FREŠO: Jednokolová voľba šéfov VÚC je politický akt v prospech strán

Foto: Tablet TV

Dvojkolová voľba dáva silnejší mandát. Pri styku s ľuďmi, samosprávou či vládou cítite silu väčšinového rozhodnutia. Je to oveľa silnejšia pozícia, ako napríklad má niektorý primátor, vysvetlil Frešo.

Bratislava 22. marca (TASR/TABLET.TV) – Zmena dvojkolovej voľby predsedov samosprávnych krajov na jednokolovú je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša politický akt, ktorý je viac v prospech strán ako vecne správne rozhodnutie. "Len čo vyhráte v dvoch kolách, ten váš mandát sa znásobuje. Myslím si, že by sa mali viesť skôr odborné úvahy o sile mandátu, ako to, či to vyhovuje tej alebo onej politickej reprezentácii," uviedol Frešo v relácii Fakty a argumenty v Tablet.tv.

Prvé kolo voľby podľa šéfa BSK vytriedi kandidátov, v druhom kole dávajú ľudia definitívnu pečať. "Dvojkolová voľba dáva silnejší mandát. Aj pri tom styku s ľuďmi, samosprávou či vládou cítite silu toho väčšinového rozhodnutia. Je to ďaleko silnejšia pozícia, ako napríklad má niektorý primátor," vysvetlil Frešo.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica tvrdí, že jednokolová voľba viac demokracie neprinesie. Nesúhlasí ani s argumentom o šetrení finančných prostriedkov. "Dobrý výber kandidáta na akýkoľvek post, to šetrí peniaze. Unáhlený a málo selektívny spôsob zrejme neprinesie nič dobrého," skonštatoval v relácii.

Aj podľa Belicu je po dvojkolovej voľbe mandát predsedu samosprávneho kraja silnejší. Frešo tvrdí, že v samosprávnych krajoch je vďaka tomu menej straníckych treníc ako v mestách či parlamente. Silný mandát podľa jeho slov umožňuje získať širší konsenzus. "Každému predsedovi samosprávneho kraja by som doprial, aby mal mandát dvoch kôl. Zistili by, že jeho vízie získajú oveľa väčšiu pozornosť," povedal predseda BSK.

Jednokolovými voľbami sa podľa neho tento mandát oslabí a rôzne stranícke koalície sa budú ako vo veľkých mestách pokúšať presadzovať svoje záujmy. "Na tom sa stratí za celé Slovensko stokrát toľko, koľko sa ušetrí na jedných voľbách," poznamenal Frešo.

Belica vníma skepticky tvrdenia o tom, že jednokolové voľby zabránia víťazstvu extrémistov. "Môže to byť dokonca kontraproduktívne a nie v jednom, ale vo viacerých krajoch. Toto nie je záruka toho, žeby to mohlo dopadnúť inak," povedal. Poukázal pritom na stranícky egoizmus a psychológiu voliča.

Jednokolové voľby nie sú ani podľa Freša cestou, ako zmeniť pomery v Banskobystrickom samosprávnom kraji či v iných vyšších územných celkoch. Ako tvrdí, buď sa vďaka takémuto špekulovaniu s volebným systémom neudeje nič, alebo, naopak, nastane zmena k horšiemu. "Moja obava je, že sa pridajú ešte jeden či dva ďalšie kraje, ktoré zvolia extrémistov. Vnímam to skôr ako hrozbu," poznamenal.

Dvojkolová voľba predsedov samosprávnych krajov sa napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku zmení na jednokolovú. Poslanci Národnej rady SR totiž v utorok (21.3.) odmietli prezidentovo veto a opätovne schválili novelu volebného zákona. Kiska zákon vrátil parlamentu preto, že podľa neho oslabuje úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do vyšších územných celkov. Poslancom navrhoval vypustiť ustanovenia zavádzajúce jednokolovú voľbu.

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva presadili koaliční poslanci. Jednokolovú voľbu predsedov krajov odôvodnili praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. Zmena by mala podľa nich priniesť aj úspory.



Milan BELICA, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
„Diskusie o zmenách v župných voľbách, o tejto závažnej téme, bolo relatívne málo. Je to rozhodnutie parlamentu, ale ja si osobne myslím, že táto zmena viac demokracie neprinesie. Na margo argumentov, že zrušenie druhého kola prinesie úsporu nejakých finančných prostriedkov, viem z mojej vlastnej práce, že dobrý výber kandidáta na post župana prakticky šetrí peniaze. Ale pokiaľ sa do budúcnosti bude generovať súčasný vývoj, tak druhé kolo má zmysel.”

Pavol FREŠO, predseda Bratislavského samosprávneho kraja
„Volebné zmeny vnímam ako jednoznačne politický akt, ktorý má byť skôr v prospech politických strán, oveľa viac ako vecne správne rozhodnutie. O zmenách rozhodujú politické strana a nie tí, ktorých sa toto týka. Županov sa pýtajú na názor iba veľmi formálne. Každý z nás musel vyhrať zvyčajne prvé aj druhé kolo, výnimiek, že niekto vyhral v druhom kole po prehre v prvom, je iba niekoľko za celú históriu samosprávnych krajov. Z hľadiska sily mandátu je veľký rozdiel, ak vyhráte v oboch kolách, väčším počtom hlasov sa váš mandát znásobuje.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Prezident Kiska vrátil do NR SR volebné zákony týkajúce sa samosprávnych krajov. Ako hodnotíte tento krok?
==> Aké vnímate dôvody na zmenu voľby župana z dvojkolovej na jednokolovú?
==> Ktorý variant volieb považujete za efektívnejší a viac zodpovedajúci politickým pomerom na úrovni VÚC?
==> Jedným z dôvodov vzniku súčasnej koalície bola hrozba politického extrémizmu – nie je jednokolová voľba županov zvyšovaním hrozby úspechov extrémistických kandidátov? Hoci napríklad Marián Kotleba vyhral až v druhom kole.
==> Účasť v župných voľbách nebýva vysoká – čo je podľa vás príčinou?
==> Podarilo sa samosprávnym krajom presvedčiť verejnosť o svojej zmysluplnosti? Ak nie, prečo?
==> Ktoré spomedzi kompetencií VÚC sa osvedčili a čo by ste chceli na právomociach zmeniť?

MODERÁTOR: Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY: Róbert KOTIAN