Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Pavol Frešo odkazuje, že neustúpi, V. Novotný by odstúpil

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Jedného z bývalých podpredsedov Viliama Novotného nazýva vyslúženým funkcionárom, ktorý si nevie získať dôveru voličov ani aktívnych spolustraníkov.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo odkazuje svojim bývalým podpredsedom, že neustúpi ani o krok. Z funkcie sa odísť teda nechystá, hoci na kongrese v Senici za jeho odvolanie hlasovala väčšina z prítomných delegátov. Na odvolanie to ale nestačilo, tak vo funkcii zostáva. Odkaz expodpredsedom adresoval prostredníctvom listu, ktorý má TASR k dispozícii.

Jedného z bývalých podpredsedov Viliama Novotného nazýva vyslúženým funkcionárom, ktorý si nevie získať dôveru voličov ani aktívnych spolustraníkov. Expodpredsedov Novotného, Martina Fedora a Ivana Štefanca obviňuje zo znefunkčnenia strany. Viacerých spolustraníkov označuje Frešo za funkcionárov, ktorým ide len o funkcie a vybavovanie si osobných účtov.

Členom SDKÚ-DS v liste odkazuje, že strana sa musí rozhodnúť, či sa vydá cestou zákulisných dohôd, rozdávania funkcií medzi vyslúžených funkcionárov, alebo cestou atraktívneho programu, nových ľudí, pokračovania v reformnom programe a opätovného získavania dôvery voličov.

Zároveň členom ďakuje za prejavenú dôveru."Po Kongrese som dostal od vás, našich členov množstvo podporných stanovísk v zotrvaní na ceste, na ktorú sme sa v Senici spoločne vydali," píše Frešo, ktorého na kongrese strany delegáti vyzývali, aby sa vzdal funkcie. Keďže to neurobil, hlasovali o jeho odvolaní. Za odvolanie hlasovalo 160 delegátov. Aj keď je to väčšina hlasov, neboli to potrebné tri pätiny. Proti odvolaniu šéfa SDKÚ-DS bolo 48 delegátov a dva hlasy boli neplatné. Následne sa funkcií vzdali podpredsedovia Fedor, Novotný aj Štefanec. Frešo ich rozhodnutie označil za teatrálny krok.

Líder SDKÚ-DS sa obúva aj do primátora Hriňovej Stanislava Horníka. V komunálnych voľbách ho ako jediného kandidáta na primátora podporuje nielen pravica, ale aj Smer-SD, čo sa Frešovi nepáči. Členov zároveň vyzýva, aby sa nenechali "znechutiť hašterením a intrigami vyslúžilých funkcionárov" a sústredili sa na novembrové komunálne voľby.

Viliam Novotný
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V. Novotný by na Frešovom mieste odstúpil, keďže nemá dôveru a pomáha Smeru

Viliam Novotný, ktorého dnes v liste Pavol Frešo označil za vyslúženého funkcionára bez dôvery voličov aj aktívnych spolustraníkov, odkazuje Frešovi, že na jeho mieste by odstúpil z funkcie predsedu SDKÚ-DS. Nemá totiž podľa Novotného dôveru členov, čo ukázal kongres strany, kde za jeho odvolanie hlasovalo 160 delegátov a len 48 ho vo funkcii podporilo.

"Ľudia Ti odchádzajú z poslaneckého klubu, odchádzajú zo strany, do parlamentu veľmi nechodíš, politickú stratégiu nemáš, program netvoríš a čuduješ sa, že Ťa podporuje 24 percent delegátov kongresu," odkazuje Novotný vo svojej odpovedi Frešovi, ktorú má TASR k dispozícii. Predsedu sa pýta, čo vlastne chce. Zároveň mu neverí, že chce a vie dostať SDKÚ-DS opäť do parlamentu.

"Čo chceš? Vyhnať 3/4 členov zo strany? Zostaneš v nej potom sám s Kaníkom, Romanom a členmi - zamestnancami BSK a čo potom? Uniká mi Tvoj cieľ. Chceš byť premiér, minister či župan? Chceš vytvoriť ďalšiu vládu? Či len tak posedávať na VÚCke a nič nerobiť ako doteraz?" píše Novotný Frešovi v reakcii na jeho list členom strany. V ňom Frešo kritizuje svojich bývalých podpredsedov na čele s Novotným. O ňom navyše hovorí ako o funkcionárovi, ktorý vo svojom kraji nevie osloviť voličov a uspieť.

"Neobyčajne ma teší Tvoj záujem o moje volebné úspechy v komunálnej politike," reaguje Novotný. Frešovi pripomína svoje úspechy v komunálnej politike, či už ako poslanca Košického kraja, alebo mestskej časti Košíc. Priznáva, že šéfom kraja sa nestal, ale dokázal sa napríklad prekrúžkovať do Národnej rady SR. "A dnes som jediným pravicovým poslancom zo všetkých stredopravých strán z Košíc. Toto je moja politická vizitka volebných úspechov. Dovoľujem si Ťa ale upozorniť, že mňa zatiaľ neškrtli zo žiadnej kandidátky za podvod ako Teba," zdôrazňuje Novotný.

Šéfa SDKÚ-DS kritizuje za to, že podľa neho nepomáha SDKÚ-DS pred komunálnymi voľbami. "Neobyčajne 'pomáhaš' svojej strane aj tým, že verejne opakovane vyzdvihuješ úspechy Richarda Rašiho (Smer-SD) v porovnaní s mojimi neúspechmi," poznamenáva Novotný. Frešovi pripomína, že SDKÚ-DS spolu s ostatnou pravicou podporuje v Košiciach proti Rašimu za primátora Rudolfa Bauera."Vyzdvihovanie Rašiho určite nepomáha možnému úspechu nášho spoločného primátorského kandidáta," doplnil Novotný.