Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kriminalisti zaistili zásielku s 20 kg rastlinnej sušiny katy jedlej

Kriminalisti finančnej správy našli v poštovej zásielke 20 kilogramov rastlinnej sušiny katy jedlej zaradenej do zoznamu omamných a psychotropných látok. Foto: TASR – Finančná správa SR

Bratislavskí policajti zaznamenali pokusy o dovoz katy jedlej aj v roku 2015.

Bratislava 3. mája (TASR) – Kriminalisti finančnej správy našli v poštovej zásielke 20 kilogramov rastlinnej sušiny katy jedlej zaradenej do zoznamu omamných a psychotropných látok. V balíku, ktorý prišiel na Slovensko z tretej krajiny, sa mal nachádzať zelený čaj. Predbežnú škodu vyčíslili na 13 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa bratislavského Colného úradu Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančnej správy SR.

Ozbrojení príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy zaistili pri akcii osobu irackej národnosti s ochranným pobytom na území SR. Tá si na Slovensko dala poslať danú zásielku. „Jej obsah bol deklarovaný ako zelený čaj s celkovou hmotnosťou 20 kilogramov," podotkla Adamčíková. Dodala, že prípad bol postúpený orgánom činným v trestnom konaní Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava 3. Policajti pokračujú vo vyšetrovaní.

Kriminalisti odobrali z balíka vzorku vykazujúcu prítomnosť látok katinón a katín. „Tie patria do I. a III. skupiny omamných a psychotropných látok. Kata jedlá (khat) – Catha edulis - je pomaly rastúca tropická rastlina, ktorá obsahuje spomínaný katinón. Ten má účinok na ľudský organizmus podobný amfetamínu," vysvetlila Adamčíková s tým, že rastlina sa vyskytuje v horských oblastiach krajín východnej Afriky a Arabského polostrova. Užíva sa ako žuvací tabak.

Bratislavskí policajti zaznamenali pokusy o dovoz katy jedlej aj v roku 2015. Rovnako poštovou zásielkou sa objednávateľ snažil prepašovať na Slovensko takmer 40 kg tejto drogy, priblížila Adamčíková. V roku 2017 pri kontrole ďalšej poštovej zásielky z africkej Zambie našli 16 balení rastlinnej sušiny s celkovou hmotnosťou 8,64 kilogramu, poznamenala.