Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

FS radí: S registráciou humanitárnej pomoci nečakajte až k hraniciam

Na archívnej snímke z 27. februára 2022 vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Foto: TASR - František Iván

Všetky informácie k registrácii sú dostupné na portáli finančnej správy.

Bratislava 11. marca (TASR) - Vývoz humanitárnej pomoci na Ukrajinu nepodlieha množstevným obmedzeniam, potrebné je však podať colné vyhlásenie (CV). To má niekoľko foriem a pre colné konanie je dôležité aj registračné číslo alebo EORI číslo. Finančná správa (FS) SR odporučila, aby si poskytovatelia pomoci tieto povinnosti vybavili ešte pred príchodom na hraničný priechod, alebo tovar odovzdali humanitárnej organizácii, ktorá má už EORI číslo pridelené.

"Základným krokom na podanie colného vyhlásenia (CV) je registrácia u colných orgánov do centrálneho registra. Registračné číslo u fyzických osôb je ich rodné číslo a u ostatných osôb tzv. EORI číslo, ktoré sa uvádzajú do CV," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská. "Poskytovateľom, resp. darcom humanitárnej pomoci preto odporúčame, aby si tieto povinnosti vybavili ešte pred príchodom na hraničný priechod Slovenska s Ukrajinou, prípadne pomoc odovzdali organizácii, ktorá má už vybavené všetky náležitosti pre colné konanie," dodala Rybanská.

Verejnosť si môže EORI číslo zabezpečiť prostredníctvom aplikácie finančnej správy Live Agent. Všetky informácie k registrácii sú dostupné na portáli finančnej správy. O vykonaní registrácie bude žiadateľ informovaný správou na e-mailovú adresu, ktorú uvedie v registračnom formulári.

Pri preprave neobchodného tovaru postačuje podať ústne colné vyhlásenie, teda vývoz humanitárnej pomoci spolu s čitateľným zoznamom tovaru stačí colným orgánom oznámiť na hraničnom priechode. Pri preprave obchodného tovaru tiež postačuje podať ústne colné vyhlásenie, ale pomoc nesmie presahovať hodnotu 1000 eur alebo čistú hmotnosť 1000 kilogramov. Nad tieto limity je nutné podať vývozné colné vyhlásenie.

FS odporučila podávať colné vyhlásenie na vnútrozemskej pobočke colného úradu. Celý proces podania colného vyhlásenia je možné urýchliť kontaktovaním akejkoľvek špedičnej organizácie, aby na základe splnomocnenia podala colné vyhlásenie za darcu, resp. humanitárnu organizáciu.